Nieuws

Extra geld voor warmte als energiebron in België

Extra geld voor warmte als energiebron in België
Faroek, najaar 2019; aflevering op disndag 5 november 2019 bij VTM. In deze uitzending: Sabotage Doel 4

Ondernemers in België kunnen tot 11 maart een subsidieaanvraag indienen om hun warmteoverschotten te gebruiken als energiebron of om warmtenetten aan te leggen. Er komt 13 miljoen euro beschikbaar.

Extra geld

De Vlaamse minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir wil in het kader van de energietransitie meer investeren in warmte. Kwamen tot nu toe voornamelijk zonne- en windenergie in aanmerking, vanaf nu voegen onze zuiderburen daar warmte bij.

Tijdens een eerste subsidieronde voorziet Energieminister Zuhal Demir 13 miljoen euro.

Warmte als energiebron

“We staan voor een grote energietransitie die ons zal helpen om de CO2-uitstoot drastisch te verlagen. Groene stroom wint steeds meer aan populariteit. Maar als we echt vooruit willen, moeten we ons op onze warmte richten. Er gaat nog te veel warmte die bij bedrijfsprocessen vrijkomt, ongebruikt de lucht in. Dat kan niet blijven duren”, zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir.

Het extra geld moet bedrijven stimuleren dit jaar nog te investeren in bijvoorbeeld grote zonneboilers, centrale warmtepompen of biomethaan. Ook warmteoverschotten gebruiken of warmte uitwisselen vormt een rendabele keuze.

Project indienen

“Maar niet alle ingediende projecten zullen zomaar in aanmerkingen komen voor subsidies”, benadrukt minister Demir. “Enkel de initiatieven met het meeste rendement zullen beroep kunnen doen op onze steun. We willen waar voor ons geld”, klinkt het.

Hij vervolgt: “Wie nu nog geen project kan indienen, krijgt in september een nieuwe kans. Dan volgt er immers een tweede oproep. Daarmee wil ik tegemoetkomen aan de tijd die ondernemingen vragen om het nodige studiewerk te verrichten.“

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.