
Dr. ir. David Fernandez Rivas (39) universitair hoofddocent vloeistofdynamica, aan de Universiteit Twente mag zich Ingenieur van het Jaar noemen. Hij leidt naast zijn universitaire baan de bedrijven BuBclean, voor ultrasoon reinigen en InkBeams, voor naaldvrije injecties.
Prins Friso Ingenieursprijs
In het digitale bijzijn van Hunne Koninklijke Hoogheden Prinses Beatrix en Prinses Mabel reikte het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) op 18 maart 2021 de prijs uit. Jaarlijks gaat de prijs naar de ingenieur die zich onderscheidt in expertise, innoverend vermogen, maatschappelijke impact en ondernemerschap.
Expert
Fernandez Rivas werkt met zijn team vanuit de Universiteit Twente aan een methode om medicijnen te injecteren zonder een naald. Daarbij moeten de druppeltjes dusdanig versneld dat die dwars door de opperhuid heen gaan. “Ik werk het liefst aan biomedische toepassingen omdat je daarmee de levens van mensen blijvend kunt verbeteren. Technieken komen en gaan, maar geneeskunde zal altijd blijven.”
Fernandez Rivas vervolgt: “Om de risico’s van de neerwaartse spiraal bij vertrouwen in instellingen weg te nemen, zie ik het als mijn taak het belang van techniek en onderwijs te promoten als onze beste kans op een betere toekomst.’
Publieks- en juryprijs
De Prins Friso Ingenieursprijs voor Fernandez Rivas kwam digitaal uit handen van Kivi-president Joanne Meyboom. Fernadez Rivas bleek ook de favoriet van het publiek, waarmee hij eveneens de publieksprijs in de wacht sleepte. Meyboom gaf aan dat de vakjury was getroffen door zijn bezieling. ‘Hij inspireert enorm en verzamelde veel expertise op specifieke onderwerpen maar kijkt ook naar de breedte. Hij stelt zichzelf en zijn kennis uitdrukkelijk openlijk beschikbaar en zet zijn ondernemerschap in om zijn kennis actief door te geven. Maar vooral wil hij een onafhankelijke wetenschapper zijn die gemotiveerde professionals leidt naar uitdagend onderzoek op het snijvlak van fysica en biomedische wetenschap.’
Runner-up
Dr. ir.Abeje Mersha is lector onbemande roboticasystemen aan de Hogeschool Saxion in Enschede. Hij ontwikkelde met zijn team een drone die 24 uur per dag, zeven dagen per week direct kan uitrukken als er een melding binnenkomt. Volledig autonoom kan die vervolgens vaststellen of het al dan niet om loos alarm gaat en welke hulpdienst moet uitrukken.
Circulair design
Ir. Rob Dijcker, senior projectleider & adviseur Circular Solutions, Witteveen+Bos, ontwikkelde +CircularDesign. Deze ontwerptool btrengt de mate van circulariteit in beeld. De gebruiker ziet op een dashboard direct waar alle materialen vandaan komen maar ook waar de materialen heen kunnen aan het eind van de levensduur.
Vorig jaar ging de onderscheiding naar waterbouwer Bas Reedijk, voor zijn werk aan onder meer de Afsluitdijk. Een jaar eerder won Maja Rudinac, bedenker en ontwikkelaar van zorgrobot Lea.