
Vogelsang GmbH & Co. KG bracht onlangs een nieuwe, excentrische wormpomp voor gebruik in biogasinstallaties op de markt. De conische vorm in combinatie met een innovatief verstelsysteem bespaart energie en verlengt de levensduur aanzienlijk.
HiCone
“Met de HiCone zetten we opnieuw een nieuwe standaard voor excentrische wormpompen. Met het doorontwikkelen van onze technologie voorzien we in de vraag van klanten naar lagere levenscycluskosten en een langere levensduur,” zegt Rainer Zobel, Director Sales EU Biogas, Industry and Wastewater.
De HiCone kan pompsnelheden tot 290 m3/u aan. Als er door slijtage een kier ontstaat tussen de rotor en de stator, daalt de pompsnelheid. Waar dit bij conventionele excentrische wormpompen vaak leidt tot een plotselinge, drastische daling van de pompsnelheid en een vervanging van de rotor en stator, lost de HiCone dit op door de rotor axiaal bij te stellen. De conische vorm zorgt ervoor dat de kier sluit. De pompsnelheid stijgt hierdoor tot 100 procent.
De gebruiker kan de pomp op de hier boven beschreven manier tijdens bedrijf snel en eenvoudig afstellen zonder dure onderdelen te vervangen.
In combinatie met het geïntegreerde QuickService-concept van Vogelsang levert dat een aanzienlijk lagere levenscycluskosten op en een hogere beschikbaarheid van de pomp. Als er toch vervanging nodig is, wordt de rotor-stator-unit naar buiten gedraaid en kan vervolgens in één stuk of afzonderlijk worden vervangen. Een slijtvaste, permanente huls beschermt de robuuste cardanas.

Energie-efficiëntie
Het verstelsysteem stelt gebruiker in staat rotor en stator optimaal ten opzichte van elkaar te positioneren afhankelijk van parameters als druk, temperatuur en viscositeit. Dit resulteert in een laag stroomverbruik en tegelijkertijd treedt er minder slijtage op.
Ook het ontwerp van de automatische opstart van de HiCone ondersteunt stroombesparing. De rotor en stator zitten zo dicht bij elkaar dat er een minimale klemming tussen die twee voldoet. Daardoor volstaat voor het opstarten van de pomp een kleinere motor dan bij conventionele excentrische wormpompen. Dat beperkt de energiebehoefte bij het opstarten van de pomp tot een minimum. Tegelijkertijd dalen de kosten voor de vermogenselektronica. Voor de gebruiker betekent dit zowel lagere elektriciteits- als lagere aanschafkosten.
Duurzaam en flexibel
Het opstartproces verloopt volledig automatisch zonder extra besturing. De gebruiker kan de klemming tussen de rotor en de stator gedurende de hele levensduur tijdens het bedrijf met een druk op de knop of een muisklik vanuit de controlekamer aanpassen.
Zobel noemt nog een extra voordeel voor de gebruiker. “Ze kunnen de status van de transportelementen op een ‘real-time display’ volgen. En krijgen dus voortdurend informatie om zonder een plotselinge uitval het vervangen van onderdelen van tevoren in te plannen.”

Hij vervolgt: “We merkten dat onze klanten een duurzame en flexibele techniek willen die ze aan verschillende transporttaken en bedrijfsparameters kunnen aanpassen. De HiCone garandeert ze een uiterst efficiënte pomp die afzonderlijk kan worden in- en bijgesteld.”