Nieuws
EuroSkills 2023 krijgt voor Nederland een gouden randje
Bart Willems van het ROC Nijmegen veroverde goud bij het lassen.

We klagen wel eens over de hoeveelheid vaklui maar kwaliteit ligt het niet aan. Op de eindceremonie van het driedaagse, Europees kampioenschap voor beroepsonderwijs in de Polsat Plus Arena in het Poolse Gdańsk kregen Nederlandse deelnemers drie titels en negen medailles voor een excellente prestatie uitgereikt.

Gouden randje

Team Netherlands veroverde tijdens EuroSkills 2023 in Gdańsk drie Europese titels en negen medailles voor excellente prestatie. Lasser Bart Willems (ROC Nijmegen) nam het goud mee naar huis. Samen met de ‘Best of Nation’ medaille als hoogst scorende Nederlandse deelnemer. Brons ging naar het team Hoveniers bestaande uit Twan Geven en Willem Mateman (Aeres MBO). Ook Team mechatronica , bestaande uit Sybo Martens en Stefan de Roo (Aventus) veroverde brons.

EuroSkills 2023

Met in totaal 22 Nederlandse vakkampioenen maken Bart, Twan, Willem, Sybo en Stefan deel uit van Team Netherlands. Dit nationale team mbo-kampioenen vertegenwoordigt Nederland tijdens Europese vakwedstrijden.

Erik van der Zwan (directeur WorldSkills Netherlands) blikt met grote bewondering terug op de prestatie van Team Netherlands: “Het niveau dat de Nederlandse kandidaten hier toonden, ligt uitzonderlijk hoog. Ik kijk dan ook met veel trots terug op de prestaties en bevlogenheid van dit team jonge vakkampioenen! Bovendien bevestigt dit dat het niveau van het Nederlands beroepsonderwijs zich meet met de top van Europa.

Hard werken

Voorzitter van de MBO Raad, Adnan Tekin reisde ook af naar Polen om met eigen ogen de studenten op internationaal niveau aan het werk te zien. Hij vertelt: “Je moet de wedstrijden echt ervaren. Je voelt de spanning bij de jongeren die hard aan het werk zijn maar ook bij de supporters die uit Nederland meekwamen en de experts die het beste uit hun deelnemers willen halen. De ervaring van deelname neem je je hele leven mee. En voor mij zijn het allemaal winnaars! Je nek uitsteken loont altijd en dat wordt ook echt gezien.”

De overwinnaars

De overweldigende zege moet bij Bart nog bezinken. Hij kreeg overweldigend veel berichten van het thuisfront die met een livestream de prijsuitreiking meekeken. Bart: “Het moet nog even landen. Een mooie afsluiting van het avontuur met Wim van de Merwe (expert-adviseur) en Richard Roolvink (expert). Zij begeleidde en trainden mij. Echt top mensen! Ik leg mijn medailles in de woonkamer dan kan ik ze elke dag bewonderen.”

Sybo en Stefan verwachtten een vierde of vijfde plek toen ze ineens de bronzen medaille veroverden. Sybo: “Het voelde al goed. Alles wat we deden, werkte prima. Naast een goede ervaring wonnen we ook nog een medaille!”

Hub voor de industrie en onderwijssector

Op EuroSkills komen experts vanuit elk vakgebied, bestuurders vanuit de onderwijssector en politici samen. De Nederlandse delegatie bezocht de vakwedstrijden en prijsuitreiking. Daarnaast konden ze op een parallel, inhoudelijk programma met elkaar in gesprek gaan over diverse vraagstukken. Van het gezamenlijk optrekken voor de promotie van beroepsonderwijs, via de rol die talentontwikkeling speelt bij de professionele en persoonlijke ontwikkeling tot aan de wijze om vakwedstrijden breder te integreren binnen het lesprogramma.

Uitslagen Team Nederland in de techniek

Bart Willems van het ROC Nijmegen, lasser: eerste.

Jirki Hendricks van het ROC Amsterdam, CNC-frezer: negende.

Joost Meijer van het ROC Nijmegen, CAD-tekenaar: vijfde.

Richard van Asdonck van het ROC Midden Nederland, autotechnicus: dertiende.

Sam Strijbis van het ROC Horizon College, sanitair- en verwarmingstechnicus: vijfde.

Stefan de Roo van het Aventus, mechatronicus: derde.

Sybo Martens ook van Aventus en mechatronicus: derde.

Thom Oosterbos van Curio, elektrotechnicus gebouwen: twaalfde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.