
In juli 2020 lanceerde de Europese Commissie een plan om waterstof een boost te geven (Bron: De Tijd). Er ontstaan al allerlei initiatieven om de ambities waar te maken.
Fluxys en waterstof
Zo gaat Fluxys in het Verenigd Koninkrijk testen of oude aardgasleidingen kunnen dienen om waterstof te transporteren. Op een militaire testsite in Spadeadam in Noord-Engeland investeren ze 10 miljoen pond (11,3 miljoen euro) in de bouw van het minigasnet FutureGrid. De werkzaamheden moeten volgend jaar beginnen, zodat in 2022 de eerste tests kunnen plaatsvinden.
“We willen bekijken hoe voormalige aardgasinfrastructuur reageert als er waterstof onder hoge druk wordt doorgestuurd”, zegt Fluxys-woordvoerder Laurent Remy. Ze gaan mixen testen met aardgas en waterstof variërend van nul tot 100 procent waterstof. T
Afhankelijk van de kwaliteit van de leiding behoeven alleen de compressiestations en kleppen bijstelling. Indien nodig kan ook een extra coating binnenin de pijpleidingen voorkomen dat de waterstof het staal aantast.
Maar Fluxys plant ook een waterstoffabriek in Zeebrugge. En het bekijkt of het waterstof kan opslaan in zijn ondergrondse gasopslag. Volgens het bedrijf gaan daarvan dan industriezones in Nederland, België en Duitsland profiteren.
Schelde-Deltaregio
Inmiddels lieten ook de Schelde-Deltaregio-partners (SDR) de mogelijkheden voor groene waterstof onderzoeken.
Het onderzoek, uitgevoerd door Arthur D. Little vermeldt mogelijke locaties en de systeemintegratie van grootschalige elektrolyse t.b.v. groene waterstofproductie. Diverse locaties in het havengebied van North Sea Port lenen zich daarvoor.
Yara en Ørsted kondigde al eerder samenwerking op waterstofgebied aan en ook het Hydrogen Delta-programma dient als voorbeeld van de al ingezette samenwerking in het gebied.
De regio geldt al als de grootste waterstofproducent én verbruiker van Nederland en Vlaanderen. De productie en vraag naar industriële waterstof kan volgens deskundigen doorgroeien naar meer dan 1,2 Mton/jaar in 2050. Dat staat gelijk aan de totale Nederlandse waterstofproductie in 2020.