Nieuws

Engie Academy voor 300 werkzoekenden per jaar

Engie Academy gaat 300 (Belgische) werkzoekenden per jaar opleiden
Foto: techniekbeeldbank.nl/Sander Morel

Begin oktober 2020 lanceerde Philippe Van Troeye, CEO van Engie Benelux, de Engie Academy in Desteldonk (Gent). Alleen al Engie zelf moet jaarlijks tot 800 nieuwe technici aanwerven. Een behoorlijke uitdaging.’

Engie Academy

Het bedrijf wil met de Academy actief bijdragen aan de transitie naar een koolstofneutrale wereld. Via sterke partnerschappen met regionale opleidings- en arbeidsbemiddelingsorganisaties zoals Vdab, Actiris en Forem wil het mensen warm maken voor en omscholen tot technische beroepen. Verder zal ondersteunt het de interne opleidingen voor de huidige en toekomstige eigen medewerkers.

 ‘De transitie naar een koolstofneutrale wereld stelt ons voor enorme, technische en menselijke uitdagingen. Er bestaat enorme behoefte aan technische profielen die moeilijk te vinden zijn op de arbeidsmarkt. Het is dan ook essentieel dat we investeren in het opleiden van medewerkers en hen in staat stellen zich te ontwikkelen en deze toekomstige uitdagingen aan te gaan.’

300 werkzoekenden

Te weinig jongeren kiezen voor technische opleidingen. En dat terwijl die garantie bieden op een baan. Daarnaast beantwoorden sommige technische opleidingen niet meer voldoende aan de behoeften van bedrijven, aldus Engie.

‘En dat terwijl een groot deel van de tienduizenden vacatures die momenteel openstaan in ons land, gericht is op technische profielen en we meer dan 300 000 werkzoekenden tellen in België.

Vier doelstellingen

Als eerste doelstelling geldt het opleiden van mensen zonder werk, met of zonder technische achtergrond. Daarvoor bundelt de nieuwe organisatie haar krachten met Vdab, Forem, Actiris en beroepsverenigingen. Het gaat opleidingen in domeinen als elektriciteit, Hvac en mechanica aanbieden, decentraal en door medewerkers van Engie en erkende lesgevers. Het programma combineert theorie met praktijk en strekt zich uit over een periode van een tot vier maanden. De kandidaten die het opleidingsparcours met succes afwerken, ontvangen een baanaanbod bij Engie. Dat moet op korte termijn resulteren in het opleiden en rekruteren van 150 nieuwe medewerkers per jaar. Oplopend naar 200 tot 300 medewerkers op middellange termijn per jaar.

Tweede en derde doelstelling

Engie Academy zal daarnaast meer dan 400 studenten per jaar verwelkomen voor bezoeken, stages en duale opleidingen. De stages dekken alle historische specialisaties van het bedrijf, hoofdzakelijk in de domeinen elektriciteit en elektromechanica.

Het zal ook ongeveer tien technische opleidingen en stages aanbieden voor leerkrachten. Ze kunnen ervoor kiezen om een expert te vergezellen op een specifieke missie of om deel te nemen aan een technische opleidingsmodule.

Het gaat ook voorlichting geven op scholen. Vanaf het zesde leerjaar van de basisschool zullen leerlingen kunnen deelnemen aan speelse initiatiesessies rond technische beroepen.

Een leven lang leren

Tot slot richt de Academy zich ook op eigen medewerkers. Om hun professionele ontwikkeling te waarborgen en hun competentieniveau hoog te houden.

Zij kunnen kiezen uit elf verschillende technische domeinen, van elektriciteit, mechanica en instrumentatie tot Hvac, hernieuwbare energie, waterbehandeling, etc. Elk jaar zullen 5200 elektriciteits- en dienstenexperts van Engie een technische opleiding volgen bij Engie Academy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.