
Diegenen die regelmatig PompNL volgen, weten dat energie-efficiëntie veel aandacht krijgt. Niet zo gek want daar valt nog een wereld te winnen. Hans Vogelesang, voorheen directeur van PumpSupport in Hendrik-Ido-Ambacht en docent pomptechniek bij diverse opleidingsinstituten legt in zes delen uit hoe.
Energiezuinig ontwerpen
Zo worden systemen vaak ontworpen voor een bepaalde situatie die de gebruiker in de dagelijkse praktijk vrijwel nooit tegenkomt. Waar moeten we rekening mee houden als we niet alleen bij de ontwerpcapaciteit maar ook bij deelbelasting een energiezuinig ontwerp willen?
Deel 1 in deze serie van zes vindt u in PompNL nr. 6, 2020 of als abonnee digitaal via onze site. Daarin gaat de auteur even terug naar de basis. Hij frist de belangrijkste eventueel in het geheugen weggezakte zaken op en zet alles weer op een rij. We zien waar we de eerste besparingen kunnen behalen bij het bepalen van de doelstellingen. In deel II in PompNL nr. 1 2021 gaat de auteur in op de praktische stromingsleer. Hoe groot is de invloed van de gekozen leidingdiameters, bochten enz. op de stromingsverliezen en het energieverbruik? Daarnaast maakt u kennis met de adviezen van Europump, de Europese vereniging van pompfabrikanten. In PompNL nr. 2 2021 behandelt de auteur Systeemkarakteristiek, Pompkarakteristiek en Best Efficiency Point. Dat alles onderbouwt hij met diverse formules.