Energie-efficiëntie

Energie besparen met procesintensificatie

Energie besparen met procesintensificatie

Henk Akse geeft als voorzitter van netwerk PIN NL in PompNL nr. 3 van 2019 zijn visie op de status van procesintensificatie in Nederland. Het nummer nog niet ontvangen? Meld u dan alsnog aan als abonnee.

Energie besparen

De thema’s efficiëntie en energiebesparing kun je ook benaderen via ‘procesintensificatie’. Henk Akse kent vanuit zijn rol als voorzitter van het Procesintensificatie Netwerk Nederland (PIN-NL) als geen ander de mogelijkheden en voordelen maar ziet dat Nederland achterblijft op de toepassing ervan.

Procesintensificatie

Intensiveren betekent: krachtiger maken. Bij procesintensificatie is het dan ook de bedoeling om processen krachtiger te laten verlopen met als doel om uiteindelijk efficiënter en goedkoper te kunnen werken.

In dat kader worden bijvoorbeeld processen die normaal in twee verschillende apparaten verlopen, ondergebracht in één apparaat wat vaak leidt tot een lager energieverbruik. Intensivering wordt nog duidelijker bij processen waarin wordt gewerkt met onverdunde in plaats van sterk verdunde oplossingen of veel hogere temperaturen. Processen verlopen dan sneller in een vaak kleiner volume. Ook dit leidt tot een hogere efficiëntie en een lagere energiebehoefte terwijl er vaak minder grondstoffen nodig zijn en minder afvalstoffen worden geproduceerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.