Nieuws
Elektrostatische oliereiniging in spuitgietproces

Vanwege de hoge kosten voor het verversen van de olie en de hydraulische componenten nam een onderhoudsmanager van een spuitgietproces contact op met zijn olieleverancier. Een test met recyclede olie bleek geen succes. Dus stapte hij over op elektrostatische oliereiniger model D8.

Spuitgietproces

In een spuitgietbedrijf ververst het onderhoudsteam de hydraulische olie meestal na 10.000 bedrijfsuren. Vervuiling treedt op door deeltjes in de olie en oxidatieproducten in het systeem. Gemiddeld gebeuren er twee ernstige hydraulische storingen per jaar. De onderhoudsmanager zocht een oplossing om de levensduur van de olie te verbeteren en de stilstandtijd van de machines te verkorten.

Zijn olieleverancier raadde recyclede olie aan. De documentatie over de herkomst van de olie bleek vol gaten en de leverancier kon niet alle parameters garanderen. Het bedrijf stopte de test na het verversen van de olie in de eerste spuitgietmachine. 

Elektrostatische oliereiniging

De klant begon een test met elektrostatische oliereiniger model D8. Het display en de eenvoudige opstartinstallatie van de oliereiniger stelde hem in staat snel over te schakelen. De gegevens van elke spuitgietmachine (type olie, olievolume) werden opgeslagen in de PLC van de elektrostatische oliereiniger. Na het aansluiten van de elektrostatische oliereiniger op het hydraulische systeem voerde de klant de naam van de machine in. Daarop berekende de PLC de reinigingstijd. Na afloop van de reiniging krijgt de operator op het display een melding dat hij de elektrostatische oliereiniger op de volgende spuitgietmachine kan aansluiten.

Succes

Na een korte reinigingstijd meldde de gebruiker het eerste succes. Onderhoudsmedewerker en machinebediener zagen dat de spuitgietmachine na 30 procent van de berekende reinigingstijd soepeler en nauwkeuriger werkt. Na de reiniging bevestigde de analyse van de olie de eerste meldingen. De olieanalyse liet uitstekende resultaten zien. De rapporten toonden een zuiverheid tussen NAS 3 en NAS 5.

Reductie

Intussen werkt het bedrijf meer dan 18 maanden met de elektrostatische oliereiniger. Elke spuitgietmachine kreeg inmiddels een beurt en sommige zelfs al twee. In het eerste jaar na de start van de elektrostatische oliereiniging daalde het aantal hydraulische storingen van twee per jaar naar nul. Het verbruik van inlinefilters nam met 75 procent af. Sinds de start van de elektrostatische oliereiniging ververste de klant de olie niet meer. Bovendien verminderde het olieverlies als gevolg van lekkage. Verschillende olieanalyses toonden de goede conditie van de olie. Alle waarden liggen binnen de toleranties van de oliefabrikant en de zuiverheid bevindt zich boven de vereiste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.