
Atlas Copco ontwikkelde de DVS-vacuümpompserie met een focus op duurzaamheid, prestaties en ergonomie. De olievrije, droge draaischuifpompen werken volgens de fabrikant emissievrij en stil zonder de processen te vervuilen.
Hoge efficiëntie
“Naast verpakkings- en pneumatische transportprocessen, medische systemen en analytische apparatuur lenen ze zich voor pick and place in verschillende geautomatiseerde industrieën”, schetst Carol Pignatelli, productmanager van Atlas Copco. “Ze bieden naast minder geluid, slijtvastheid en energiebesparing zonder veel ruimte in beslag te nemen. En ze leveren een hoog rendement tegen concurrerende kosten.”
Dit wordt enerzijds bereikt door het werkingsprincipe van de draaischuifpomp en anderzijds door het gebruik van robuuste materialen. Een rotor met grafietbladen draait bijvoorbeeld in de DVS-pompen. De centrifugale krachten drukken de schoepen tegen de binnenkant van de behuizingswand en sluiten de kamer hermetisch af voor een veilig, ononderbroken bedrijfsvacuüm. “Dankzij de hoogwaardige grafietlegering genereert de pomp het vacuüm met minimale wrijvingsverliezen”, legt Pignatelli uit.
Luchtkoeler beheert temperatuurprofiel
Het efficiënte pompmechanisme en het ontwerp zorgen voor minimale slijtage. Vandaar lange onderhoudsintervallen en eenvoudig onderhoud van de DVS. Het temperatuurbeheer draagt extra bij aan maximale bedrijfstijden. Om de temperatuur van de afgevoerde lucht te verlagen, gaat de afvoerlucht door een luchtkoeler.
De DVS-serie beschikt ook over een inlaatfilter, een terugslagklep, een uitlaatdemper, een geluidswerende kap en een energiezuinige IE3-elektromotor. De fabrikant levert ze met een nominaal aanzuigvolumedebiet van 5 m3/h tot 140 m3/h en een ultiem vacuüm van maximaal 120-150 mbar(a). “Voor hogere debieten raden we onze droge klauwenvacuümpompen en systemen van de DZS-serie aan”, voegt Pignatelli toe.