Nieuws

Efficiënt en energiezuinig doseren en verpompen

Efficiënt en energiezuinig doseren en verpompen

Voor dosering van additieven of het verpompen van water gebruikt de procesindustrie meestal tandwielpompen of centrifugaalpompen. Waar centrifugaalpompen vaak over grote, geïnstalleerde vermogens beschikken, blinken tandwielpompen uit in effectiviteit en efficiëntie.

Efficiënt

Centrifugaalpompen worden traditioneel op toerental gedreven. Voor het bewerkstelligen van de gewenste volumestroom knijpen installateurs de persleiding. Hierdoor ontstaat een hogere druk in de leiding dan nodig is. Eigenlijk gebruikt het systeem te veel energie om overbodige druk op te bouwen. Bij die vaak grote, geïnstalleerde vermogens van centrifugaalpompen vormt 100 – 350 kW geen uitzondering.

Efficiënt en energiezuinig doseren en verpompen

Energiezuinig

Frequentieomvormers regelen veelal het toerental van tandwielpompen met e-motor. Een flowmeter of load cell en closed-loop-control zorgen dat de pomp de gewenste volumestroom levert. Hierbij kan de gebruiker doseernauwkeurigheden van 0,1 … 5 procent realiseren. De drukopbouw overtreft de vraag niet en verpompen kan veel efficiënter en energiezuiniger.

Wilt u uw CO2-uitstoot beperken en besparen op energiekosten? Dan raadt Suurmond de tandwielpompen aan.

Suurmond staat van 27-30 september 2022 op Pump Plaza in Utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.