Nieuws
De stand van economische zaken

KLM committeert zich voor een periode van tien jaar aan de ontwikkeling en afname van 75.000 ton duurzame kerosine per jaar. SkyNRG wil hiervoor de eerste duurzame kerosinefabriek van Europa in Delfzijl bouwen. Regionale afval- en reststromen dienen dan voor de productie van duurzame vliegtuigbrandstof, propaan en nafta.

Duurzame vliegtuigbrandstof

De fabriek is een project van SkyNRG (genaamd DSL-01) en wordt speciaal gebouwd voor het fabriceren van duurzame vliegtuigbrandstof. Vanaf 2022 zal de fabriek 100.000 ton duurzame kerosine produceren en als bijproduct 15.000 ton duurzame propaan per jaar. Dit is een belangrijke stap in de oplossing voor het productietekort van duurzame kerosine en betekent daarnaast een jaarlijkse afname met zo’n 270.000 ton van de CO2-uitstoot in de luchtvaart. SHV Energy investeert ook in de fabriek en zal het biopropaan afnemen.

Rest- en afvalstromen

Als grondstoffen worden alleen rest- en afvalstromen van hoofdzakelijk regionale industrieën ingezet zoals bijvoorbeeld gebruikt frituurvet. Daarnaast wordt gekozen voor een duurzame vorm van waterstof, gemaakt uit water en windenergie. Door deze keuzes zal de duurzame vliegtuigbrandstof een vermindering in CO2-uitstoot opleveren van meer dan 85 procent ten opzichte van het gebruik van fossiele brandstof. Duurzame kerosine en biopropaan dragen bovendien bij aan een significante verbetering van luchtkwaliteit door vermindering van (ultra)fijnstof en zwavelemissies.

Basis

De bouw van deze fabriek draagt bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van KLM en vormt een belangrijke stap in de uitvoering van het sectorplan ‘Slim én Duurzaam’. Twintig toonaangevende transportorganisaties en kennisinstellingen stelden dat op. Luchthaven Schiphol investeert daarom ook in de ontwikkeling van de fabriek.

De onafhankelijke Sustainability Board van SkyNRG adviseert of de brandstof voldoet aan de hoogste duurzaamheidseisen. Daarvoor moet een negatief effect op de voedselketen of milieu ontbreken. Net als potentiële verdringingseffecten in andere markten.

Partners

Behalve met KLM en SHV Energy werkt SkyNRG voor DSL-01 samen met verschillende andere Nederlandse en internationale partners: EIT Climate-KIC, Royal Schiphol Group, GROEIfonds, NV NOM, Groningen Seaports, Nouryon, Gasunie, Arcadis, TechnipFMC, Haldor Topsoe, Desmet Ballestra, Susteen Technologies, MBP Solutions. Deze partners zijn betrokken bij de verschillende fasen van het project.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.