
Op 30 maart startte minister Harbers, van Infrastructuur en Waterstaat officieel de bouw van het ms Antonie. Dit schip gaat als eerste binnenvaartschip in Nederland volledig op groene waterstof varen. Naar verwachting zal het schip medio 2023 kunnen varen.
Binnenvaartschip
De aandrijving van een elektrisch binnenvaartschip op waterstof is volledig nieuw en daarmee een demoproject voor de Nederlandse binnenvaart. De bouw van de Antonie draagt bij aan de verdere ontwikkeling van de techniek aan boord van schepen. Dit geldt onder andere voor de gebruikte brandstofcellen om waterstof om te zetten in elektriciteit. De betrokken partijen willen met het project ook een versnelling aanbrengen in regelgeving om het gebruik van waterstof in de binnenvaart te stimuleren.
Ervaringen
De opgedane ervaringen tijdens de ontwikkelingsfase, de bouw en het in de vaart brengen van het ms Antonie zullen bijdragen aan het bepalen van de haalbaarheid en de kosten van vergelijkbare projecten in de toekomst. Zoals op het gebied van regelgeving en faciliteiten om waterstof op grotere schaal veilig te kunnen gebruiken in de binnenvaart.
De kosten voor de bouw en ontwikkeling van het eerste 135m lange waterstof-elektrische binnenvaartschip bedragen ongeveer twee keer zo veel als die van een conventioneel schip. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat draagt daarom forse bij om de extra kosten te dragen. Nobian, NPRC en Lenten scheepvaart maakten langetermijn afspraken voor de inzet van het schip.
Groene waterstof
De Antonie zal in de toekomst zout gaan vervoeren voor Nobian, voorheen de industriële chemietak van AkzoNobel. Het schip vervoert per afvaart circa 3700 ton zout van Delfzijl naar de fabriek in de Botlek in Rotterdam. Dat staat gelijk aan 120 vrachtwagens.
Producent Nobian wekt de waterstof op met groene stroom. Binnenvaartcoöperatie NPRC coördineert als logistiek dienstverlener de aanvoer van zout.
Samenwerken
Mark Harbers, Minister van Infrastructuur en Waterstaat: “De maritieme sector zet met de Antonie een belangrijke stap op weg naar een binnenvaart zonder CO2-uitstoot.
Femke Brenninkmeijer, CEO van NPRC noemde het emissievrije vervoer tussen Delfzijl en Rotterdam het voorbeeld hoe je samen met alle partijen in de keten, van ondernemer tot verlader grote ambities op gebied van klimaat echt waar kan maken.
Michael Koenig, CEO van Nobian haalde ook de samenwerking aan als sleutel van succes om te komen tot schaalbare oplossingen voor groen transport.