Nieuws
Een pulsarme membraanvloeistofpomp voor UV-inkten

KNF brengt met de FP 400 een nieuwe generatie membraanpompen op de markt. Het bedrijf geeft aan dat de pompen een pulsatie vergelijkbaar met tandradpompen combineren met de traditionele voordelen van de membraanpomptechnologie.

Membraanvloeistofpomp

Dat betekent dat de pompen beschikken over eigenschappen als zelfaanzuigend, mag drooglopen en chemisch bestendig. Ze kennen een lange levensduur.

KNF ontwikkelde deze nieuwe pomp om te voldoen aan de eisen voor UV-inkten bij toepassingen in industriële inkjetprinters. De vijf membranen van de FP 400 veroorzaken een lage wrijvingskracht op het medium om daarmee voortijdige uitharding te voorkomen.

De nieuwe FP 400 werkt met een regelbare capaciteit tot ca. 5 l/min. Daarmee bereikt hij de hogere recirculatievolumes die vereist worden in de moderne inkjetprinters met een groter aantal (tot 36) printkoppen per kleur.

Pulsarm

Lage pulsatie is het belangrijkste kenmerk van de nieuwe FP 400. Die bereikt waarden van minder dan 150 mbar aan de perszijde van de pomp, bij een nominale capaciteit.

Een ander belangrijk kenmerk noemt de fabrikant de lineaire regeling van de flow. De FP 400 laat zich goed lineair regelen tussen tien en 100 procent van de nominale capaciteit. Verder blijft de pomp stabiel in situaties met tegendruk (tot 1 bar) en bij veranderingen van de viscositeit van inkten die toegepast worden in industriële inkjetprinters. 

Om de pomp in te kunnen zetten voor verschillende vloeistoffen, kan de gebruiker kiezen uit verschillende materialen voor het membraan en de ventielen, zoals Epdm, Ptfe en Ffkm. Dat maakt de pomp inzetbaar voor de meeste vloeistoffen.

Naast de toepassing voor inkjetprinters noemt de fabrikant sectoren als de medische industrie, laboratoria, semi-conductor ndustrie en vele andere waar lage pulsaties belangrijk zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.