
De goederenoverslag in de haven van Rotterdam daalde in het eerste kwartaal van 2022 met 1,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Inmiddels steeg de conjunctuurklok bij het CBS in april 2022 ten opzichte van de maand ervoor. We voorspelden het al: onzekerheid blijft voorlopig troef.
Dip in goederenoverslag
De goederenoverslag bedroeg in Q1 2022 113,6 miljoen ton tegenover 115,2 miljoen ton in het eerste kwartaal van 2021. Vooral de overslag van minerale olieproducten en ijzererts nam af. De overslag van onder andere LNG en overig nat en droog massagoed (vooral grondstoffen) nam toe. Het containervolume zit iets onder het niveau van 2021.
Allard Castelein, CEO Havenbedrijf Rotterdam zegt bij de presentatie dat 2022 voor hen uitstekend begon maar dat er vanaf februari een kentering optrad. De oorlog in Oekraïne betekent niet alleen een vreselijke humanitaire ramp maar leidt tot grote onzekerheid in de wereldhandel en veranderingen in logistieke ketens. Hoewel we het verdere verloop niet durven te voorspellen, verwachten we dat de ontwikkelingen in Oekraïne en de sterk verslechterde relatie tussen Rusland en veel andere landen ook in de rest van jaar de overslagvolumes zullen beïnvloeden.”
Rusland-georiënteerd
62 miljoen ton van de bijna 470 miljoen ton overslag in de Rotterdamse haven was vorig jaar Rusland-georiënteerd (13%). Via de haven van Rotterdam komen veel energiedragers uit Rusland. Grofweg kwam in 2021 30% van de ruwe olie uit Rusland, 25% van het LNG en 20% van de olieproducten en de kolen. Rusland exporteert producten als staal, koper, aluminium en nikkel via Rotterdam. 8% van de containeroverslag was in 2021 Rusland-georiënteerd. Omdat de oorlog in Oekraïne pas eind februari begon, is de invloed op de overslagvolumes dit eerste kwartaal nog beperkt. Inmiddels is in vrijwel alle sectoren de impact merkbaar van de sancties en de beslissingen van individuele bedrijven om geen zaken meer te doen met Rusland.
Nat massagoed
In totaal nam de overslag van nat massagoed af met 1,0% tot 51,5 miljoen ton. Het volume ruwe olie bleef vrijwel gelijk (-0,2% naar 25,5 miljoen ton). De overslag van minerale olieproducten en dan met name stookolie liep terug (-20,5% naar 13,5 miljoen ton). Dat kwam vooral door lagere productie in Rusland. Er komt minder stookolie uit Rusland binnen in Rotterdam en vanaf maart importeren oliemaatschappijen minder olie uit Rusland. De LNG-overslag nam daarentegen in het eerste kwartaal toe, +77,7% naar 2,7 miljoen ton. Ook chemische producten, plantaardige oliën en hernieuwbare producten plusten. Het volume van het Overig nat massagoed nam daardoor toe met +22,2% naar 9,9 miljoen ton).
Ook containers vallen natuurlijk onder de Russische sancties. De meeste rederijen voerden een boekingsstop in voor Russische containerlading. En ook de meeste deepsea terminals namen geen exportlading voor Rusland meer aan. In het eerste kwartaal ondervond Rotterdam nog geen gevolgen van de Covid-lockdowns in Shanghai.
Conjunctuurklok
Intussen meldde CBS een positiever conjunctuurbeeld. Dat blijkt uit hun Conjunctuurklok die in april positiever uitviel dan in maart. In april presteerden 9 van de 13 indicatoren beter dan hun langjarige trend. Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok betreft overigens een macro-economisch beeld en het gaat niet in gelijke mate op voor alle huishoudens, bedrijven of regio’s.
Hoewel de consumenten in april 2022 voor de zevende maand op rij negatiever dachten dan in de maand ervoor, verbeterde het vertrouwen van producenten in april. Het lag zelfs ruim boven het langjarig gemiddelde.
In februari 2022 bedroeg het volume van de investeringen in materiële vaste activa 5,0 procent meer dan een jaar eerder. Vooral de investeringen in woningen en gebouwen lagen hoger dan een jaar eerder. Ten opzichte van februari 2020 daalden de investeringen met 2,5 procent.
Het volume van de goederenexport was in februari 2,8 procent groter dan in februari 2021. Een maand eerder groeide de export met 3,3 procent. Nu droegen vooral metaalproducten en transportmiddelen hun steentje bij.
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie pluste in februari met 10,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. In januari kwam de groei uit op 7,4 procent.
Het aantal faillietverklaarde bedrijven nam in maart toe met zeven. Hoewel het CBS een laag aantal uitgesproken faillissementen noemt.
Het CBS berekende dat het bruto binnenlands product (bbp) in het vierde kwartaal van 2021 met 1,0 procent groeide ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat houdt volgens het instituut verband met een stijging van de consumptie door de overheid, de investeringen en het handelssaldo.
Arbeidstekort
In de afgelopen drie maanden daalde het aantal werklozen met gemiddeld 14 duizend per maand. Daarmee kwam het aantal werklozen in maart 2022 op 327 duizend. Dat is 3,3 procent van de beroepsbevolking.
Eind december stonden er 387 duizend vacatures open, 16 duizend meer dan aan het einde van het derde kwartaal. Een minder sterke toename dan in de drie kwartalen ervoor maar het overtreft het record van het vorige kwartaal (372 duizend). En dat het per sector verschilt, zult u waarschijnlijk elke dag aan de lijve ondervinden.