Nieuws
Duurzaam ontwerp en interdisciplinaire samenwerking hoog op de agenda

Duurzaamheid en grondstoffenschaarste kun je beschrijven als de trends van 2021. Ze komen steeds weer terug, zoals in het overheidsbeleid ‘Safe-by-Design’. Daarmee hoopt het bedrijven te stimuleren veiligheid in een zo vroeg mogelijk stadium van product- en procesontwikkeling mee te laten wegen.

Samenwerking

Het beleid richt zich op het voorkomen van milieurisico’s en het realiseren van een schone, gezonde en veilige leefomgeving. Dat impliceert risico’s zo vroeg mogelijk signaleren en aanpakken. Stoffen, materialen, producten en processen moeten intrinsiek veilig zijn (Safe-by-Design). Dat vraagt om een veranderde mindset al bij het ontwerp en om interdisciplinaire samenwerking.

Circulair en duurzaam

Safe-by-Design vormt een belangrijke voorwaarde voor de circulaire economie. Ook bij duurzaamheid speelt Safe-by-Design een grote rol. Nieuwe duurzame ontwikkelingen, of het nu gaat om (drink)water, energievoorziening, gezondheidszorg of klimaat, mogen geen risico’s voor mens en milieu veroorzaken.

Nederland wil samen met andere landen actief op inzetten op de verdere ontwikkeling en toepassing van Safe-by-Design. In eigen land streeft de overheid met Safe-by-Design ernaar de Nederlandse (petro)chemische industrie uit te laten groeien tot de veiligste ter wereld.

De overheid stimuleert onderzoekers, ontwerpers en bedrijven hun verantwoordelijkheid te nemen om risico’s te voorkomen.

GMV

De grondstoffenschaarste treft alle sectoren. Bovendien kan niemand meer om verduurzaming heen. Verduurzaming en verbind de keten behoren ook tot de strategie bij GMV voor de toekomst. De branchevereniging voor de machinebouwers in de agri- en foodindustrie in Nederland ging met leden om tafel. Eveliene Langendijk, net aangetreden als nieuwe manager legt in PompNL nr. 5 rondom het thema food uit wat hun missie ‘gezond, lekker en duurzaam geproduceerd voedsel voor alle mensen en dieren’ inhoudt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.