Nieuws

Duurzaam initiatief: Slib nuttig gebruiken

Duurzaam initiatief: Slib nuttig gebruiken

Op de eerste dinsdag van september ontvangt het kabinet de zogenoemde Duurzame Dinsdag-koffer. Daarin vindt het kabinet innovatieve en inspirerende ideeën van burgers en bedrijven. De beste initiatieven vallen in de prijzen. In aanloop naar Duurzame Dinsdag 2020 zet DuurzaamBedrijfsleven dagelijks vijf initiatieven op een rij. Zoals op 28 augustus 2020 het bedrijf Vsgm.

Slib nuttig gebruiken

Zo levert Vsgm in Europa de Mid Mix, een vaste en mobiele installatie voor slibverwerkende bedrijven en instellingen. De installatie verwerkt slib tot de nieuwe grondstof Neutral. De stof met volgens de leverancier een gunstige CO2-footprint en zonder NOx-uitstoot kan dienen in de wegenbouw en betonindustrie.

Attero

De oorsprong van Mid Mix ligt in de olie-industrie. In Spanje, Frankrijk, Servië en Kroatië verwerken ze het slib al jaren met de installaties. Sinds Juli 2018 draait er ook een op de locatie van Attero in Wilp. Daar vonden testen plaats voor diverse opdrachtgevers met verwerking van verschillende soorten slib. De hoeveelheden lopen uiteen van 20 tot 300 ton.

Stowa-rapport

Ingenieursbureau Tauw begeleidde in opdracht van Stowa de testen. En concludeert dat de methode slib met droogstofgehaltes van 18 – 55 procent kan verwerken.

In het eindrapport concludeert Stowa dat ‘de Mid Mix een kansrijk en uniek alternatief is voor slibverwerking van Nederlandse waterschappen. De methode zorgt voor een goede en duurzame oplossing. De Mid Mix verwerkt slibben tot een toepasbare secundaire bouwstof, genaamd Neutral. Tijdens het proces komt weinig CO2 vrij en helemaal geen stikstof. Dat vereenvoudigt een vergunningsaanvraag.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.