Nieuws
Duidelijkheid rond fossiele apparatuur om desinvesteringen te voorkomen

Naar aanleiding van een TNO-studie waarschuwt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) voor desinvesteringen. Veel processen in de industrie moeten zo snel mogelijk overstappen naar alternatieven omdat ze anders het risico lopen dat ze hun nieuw aangeschafte, fossiele apparatuur niet de hele levensduur meer kunnen gebruiken.

Fossiele apparatuur

TNO analyseerde voor ruim twintig fossiele technieken in welk jaar nieuwe investeringen moeten stoppen om Nederland zijn klimaatdoelen voor 2030 en 2050 te laten behalen. Gezamenlijk zorgen deze technieken voor zo’n 90 procent van alle broeikasgassen van ons energiesysteem. En wat blijkt, voor diverse technieken geldt dat nieuwe investeringen dit decennium al niet meer rendabel zullen zijn. Het gaat bijvoorbeeld om gasketels, niet alleen bij huishoudens maar ook in diverse toepassingen in de industrie en om personen- en bestelauto’s.

TNO-studie

TNO baseerde de analyse op het Transform-scenario. Daarin vergeleken ze het einde van een techniek met de te verwachte levensduur ervan waarmee ze scenario’s schreven met een inschatting van het laatste inkoopjaar.

Olof van der Gaag, voorzitter van de NVDE: “Bedrijven en burgers moeten rekening houden met een desinvestering als ze apparatuur niet de hele levensduur kunnen gebruiken. Het is economisch en sociaal belangrijk om daar tijdig duidelijk over te zijn en beleid op te voeren. Maar ook schone technieken verdienen duidelijkheid om ze tijdig beschikbaar te krijgen. Die opschaling vraagt menskracht, productielocaties, vergunningen en materialen. Ook innovatie en kostenreductie verdienen voldoende tijd.”

Desinvesteringen voorkomen

Als een fossiele techniek over twintig jaar verboden wordt en vijftien jaar meegaat, moeten we over vijf jaar al stoppen met de nieuwverkoop.

“Bij het ‘opbouwpad’ van duurzame technieken hoort dus ook een duidelijk ‘afbouwpad’ van fossiele technieken”, aldus Olof van der Gaag. “Het zou de regering sieren dat mee te nemen in de plannen voor het energiesysteem van de toekomst. 2050 lijkt ver weg maar komt snel dichtbij. Dit afbouwpad zou ook een rol moeten spelen in de keuzes om de klimaatdoelen voor 2030 te halen, bijvoorbeeld via duidelijke normering.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.