Nieuws

Droogte laat zijn sporen na

Droogte laat zijn sporen narum klimaatadaptatie in steden

Bijna een jaar geleden schreef ik een bericht over de droogte. Inmiddels is de toestand nog zorgwekkender. Of zoals iemand verzuchtte ‘Als ze de maïs al gaan besproeien, dan is het echt mis’.

Droogte

Boeren werken met kleine marges en een tractor die dagenlang staat te dieselen kost te veel geld. Maar de nood is hoog hier in de Achterhoek. Dus draait menig compressor overuren om het water uit de grond op de weilanden te krijgen.

Sporen

De bosrand ziet bruin van de droogte en heel wat bomen lijden. In de winter stroomt er via Lobith veel smeltwater uit Duitsland binnen. Maar door de kleilaag beïnvloedt dat het grondwaterpeil niet meer. Vandaar dat het landschap duidelijke sporen vertoont. Waar het eindigt? Niemand weet het en verhalen als dat we ‘de Dordogne’ worden en de beelden die me nog bijstaan uit Kaapstad, maken mij huiverig om te sproeien. Zal ons erf wennen aan nieuw klimaat en de vegetatie erop aanpassen?

Sluis bij Eefde

Bij de sluis bij Eefde draaiden de extra ingezette pompen vorig jaar overuren. In het septembernummer van PompNL komt een verhaal van Oostende dat een nieuwe waterinstallatie in gebruik neemt om zout water om et zetten in Brak. Want ook België zucht en tot nu toe kreeg Oostende zijn water uit de Ardennen. En dan zijn wij nog verwend. Denk maar aan Afrikaanse landen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.