Nieuws
Drijvende zonnepanelen

Albers Alligator, specialist in flexibele constructies bedacht samen met Centrica Business Solutions een systeem voor drijvende zonnepanelen. Voorlopig profiteert de glastuinbouw ervan omdat ze met systeem op hun waterbassins eigen energie kunnen opwekken.

Drijvende zonnepanelen

Veel waterbassins bij glastuinbedrijven krijgen een algendoek om het water te beschermen tegen algen, ongedierte en verdamping. Centrica Business Solutions verzorgt duurzame energieoplossingen waaronder warmtekracht-koppeling (wkk) en het benutten van flexibel vermogen (Demand Side Response). De kennis en expertise die het in andere landen opdeed met zonne-energie zit nu in hun nieuwste ontwikkeling het Multi-F Solar. Zo ontwikkelde het samen met Albers een drijvend zonnedek.

Eigen energiecentrale

De stroom die zonnepanelen opwekken, kan de eigenaar direct op de locatie gebruiken. Maar hij/zij kan het ook opslaan voor later gebruik om de energiekosten tijdens piekmomenten te verlagen. Kwekerij de Noordhoek in het Zeeuwse Kapelle installeerde 1031 zonnepanelen met elk een vermogen van 428 kW op de Multi-F totaalafdekking. De kwekerij verlaagt hiermee zijn energiekosten, levert zonne-energie terug aan het net en benut de voordelen van de SDE++ subsidie voor de komende 15 jaar. Eigenaar Kees Verhage: “Het mooie aan deze oplossing is dat ons waterbassin helemaal benut wordt voor energieopwekking. Het maatwerk zorgt dat we het oppervlak zo efficiënt mogelijk gebruiken en vergroot het rendement, wat de investering interessant maakt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.