Nieuws

Dr. Frank Melzer leidt Plattform Industrie 4.0

Dr. Frank Melzer leidt Plattform Industrie 4.0

Dr. Frank Melzer, (rechts op de foto) bestuurslid van Festo trad begin december 2018 tijdens Digital Summit aan als voorzitter van de stuurgroep van Platform Industrie 4.0.

Melzer

Melzer volgt Bernd Leukert op, bestuurslid van SAP. Leukert leverde vooral door bevordering en implementatie van innovatieve testcentra voor het bedrijfsleven een belangrijke bijdrage aan het succes van het platform.

Melzer gaat zich richten op technologieontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van gedecentraliseerde, autonome systemen en kunstmatige intelligentie. Deze moeten goede instrumenten leveren om industriële productieprocessen in de toekomst te optimaliseren.

Ook de kwalificatie en verdere opleiding van geschoolde werknemers vraagt aandacht, aldus Melzer. ‘Digitalisering leidt tot snellere verandering van competenties in onze samenleving dan welke industriële verandering ook.’

Industrie 4.0

Medewerkers van Festo zitten al sinds de oprichting van het Industrie 4.0-platform in de onderzoekadviesraad en verschillende werkgroepen. De deskundigen houden zich vooral bezig met thema’s als referentiearchitecturen, standaarden, beveiliging van netwerksystemen en kwalificatie.

Tijdens SPS IPC Drives 2018 in Neurenberg eind november publiceerde het platform het document ‘Details of the Administration Shell’. Dit kwam uit de koker van de werkgroep ‘Referentie-architecturen, normen en normalisatie’ bij het concept van de managementlaag. De laag abstraheert apparatuur en andere middelen en maakt het mogelijk om hun data en functies op een consistente en gecontroleerde manier toegankelijk te maken. Een ander middel kan een enkele sensor of een complete productielijn zijn. De managementlaag beschrijft de apparatuur via deelmodellen die elkaar aanvullen. Elk deelmodel vertegenwoordigt een specifiek aspect, zoals documentatie of technische gegevens.

Digital Summit

De jaarlijkse Digital Summit van het Bundesministerium für Wirtschaft und Technologie (BMWi) draait om het versterken van de positie van Duitsland op het gebied van digitale transformatie.

Het thema begin december 2018 in Neurenberg luidde ‘Kunstmatige intelligentie – een sleutel tot groei en welvaart’. Vertegenwoordigers uit de politiek, het bedrijfsleven, de wetenschap en het onderwijs bespraken de uitdagingen en kansen van digitalisering. Tot 2017 heette de Digital Summit nog Nationaler IT-Gipfel. De nieuwe titel laat zien dat digitalisering alles en iedereen beïnvloedt, van leveranciers en gebruikers van Industrie 4.0 tot de culturele en creatieve sector.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.