Nieuws
Doseerpomp voor fosforvermindering afvalwaterzuivering

De aangescherpte wetgeving AMP 7 2020-2025 rondom fosfor resulteerde in de grootste order voor de Qdos ReNu van Watson-Marlow Fluid Technology Solutions (WMFTS) in de UK. Koper Colloide Engineering Systems gebruikt de pomp in zijn skids voor chemicaliëndosering bij afvalwaterzuivering Severn Trent Water (STW).

Doseerpomp

Colloide Engineering Systems kocht 240 doseerpompen voor de 115 skids die het bouwde voor de upgrades bij STW. De engineer vertelt dat het vier tot vijf versies van de chemicaliëndoseersystemen moet optuigen met meerdere setups voor elke site. Inmiddels plaatste het bedrijf een extra order voor 40 Watson-Marlow 630 procespompen om de skids te completeren.

Fosfor minderen

Afvalwaterzuiveringen gebruiken standaard fosor. Maar de European Water Framework Directive scherpt de hoeveelheid aan om de lozing in rivieren ervan te verminderen. Het nieuw gestelde niveau van 0.25mg/litre vraagt om nieuwe processen en technieken om het te halen. Dat stelt eisen aan de flexibiliteit van apparatuur en het kunnen omgaan met verschillende chemicaliën. Dat impliceert voor doseerpompen geen problemen kennen met vlokvorming, geen blokkering door ijzer, aluminiumchloride en polymeren.

WMFTS ontving eenzelfde order in Duitsland. Daarover leest u meer in ons digitale magazine (petro)chemie half november 2022.

Doseerpomp voor fosforvermindering afvalwaterzuivering

Meetnauwkeurigheid

De fabrikant levert de Qdos verdringerpompen met drie verschillende aanduidingen: 30, 60 en 120. Ze leveren snelheden tot 120 l/h en een maximale druk van 7 bar. De meetnauwkeurigheid bedraagt ±1 procent. De snelheid blijft gelijk ook al verandert de druk. Dat resulteert in een hogere doseernauwkeurigheid en een besparing op chemicaliën.

Door de bouw als skid, vermindert de installatietijd en vereenvoudigt inbedrijfstelling. Bij onderhoud gebruikt de operator de omkeerfunctie om de lijn te legen. Een integrale lekdetector verhoogt de veiligheid.

Afvalwaterzuivering

Colloide projectmanager Caolan Doyle: “We werken al jarenlang samen met WMFTS voor de doseerpompen in onze chemicaliënskids. De pompkwaliteit overtuigde ons en de klant maar ook de service en support geven de doorslag om telkens weer voor di merk te kiezen.”

Dale Kavanagh, UK industrial sales & businessdevelopmentmanager bij WMFTS: “De waterbedrijven in UK moeten grote investeringen doen in fosforverwijdering. Het verheugt ons dat we met de Qdos chemische doseerpompen een belangrijke rol daarin kunnen spelen. Het vormt bovendien het ideale moment om goed na te denken of TCO (Total Cost o Ownership) en het hele levenstraject van de doseerapparatuur er in te betrekken. Wij werken graag met de klant samen om daarin stappen te maken en voor de meest moeilijke vragen een optimale oplossing aan te dragen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.