Nieuws
Nieuwe zeewater-omgekeerde-osmose-plant Shuaibah 3 IWPP

Wat een bizar jaar. Een dat we snel moeten vergeten, lijkt me. Het begon goed maar snel gooide het conflict in Oekraïne roet in het eten. Wat brengt 2023?

Energie

Ik ‘scrolde’ nog even een jaar terug. Toen beheersten corona en water ons leven. Hoe zou 2022 de lockdowns doorbreken en ons achter de teams vandaan en weer naar daadwerkelijk contact brengen?

En toen ging in februari 2022 de economie zo ongeveer op slot door een politieke kwestie. Grondstoffen- en energieschaarste deden hun intrede. Het eerste nam wat af en het tweede dwingt ons tot versnelling van de energietransitie en kijken naar alternatieven. Dat legt sommige bedrijven geen windeieren en brengt energie mee maar kost ook energie.

Wat 2023 ons gaat brengen? Geen idee hoewel er een paar zekerheden voor ons liggen: water vraagt ook of juist in ons waterland aandacht. En digitalisering, hoewel soms net een ‘black box’ helpt om grip op allerlei zaken te krijgen.

Nederlandse economie

Het CBS eindejaarsoverzicht belichtte nog even de economische zaken. Zo groeide de Nederlandse economie in de eerste drie kwartalen van 2022 met 4,9 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2021 (o.b.v. bbp. Vooral huishoudens gaven meer uit aan diensten, zoals horeca en recreatie. Tijdens de coronacrisis vielen deze uitgaven ver terug maar in 2022 haalden Nederlanders die schade voor een groot deel weer in.

In het derde kwartaal groeide de economie ten opzichte van het derde kwartaal van 2021 met 3,1 procent. Vergeleken met het tweede kwartaal daalde het bbp echter met 0,2 procent. Dat kwam mede doordat de investering in met name woningen en infrastructuur afnamen.

Inflatie

Liep de inflatie in het najaar van 2021 al op, na de inval van Rusland in Oekraïne in februari 2022 steeg deze tot historische hoogte. Gemeten met de consumentenprijsindex (CPI) piekte de inflatie in september 2022 op 14,5 procent, de hoogste in decennia. De laatste keer dat de jaarinflatie boven de 10 procent uitkwam, was in 1975.

2023

Positieve gevolgen van dit alles blijken uit de CBS-cijfers in minder krapte op de arbeidsmarkt en een daling van de broeikasgassen door minder gasgebruik.

We gaan zien of 2023 daarin nog meer verlichting kan brengen. Er blinkt hier en daar wel licht aan de horizon dus kom maar op 2023 we gaan er (weer) tegenaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.