Nieuws

De pomp, kloppend hart van uw installatie

De pomp. Kloppend hart van uw installatie’

Wat krijg je als je twee oud-Floweserve-collega’s de vrije hand geeft? Een heel mooie pompenpresentatie voor jong en oud.

Kivi presentatie ‘de pomp’

Bert Hollander van KSB vertelde op uitnodiging van beide heren het verhaal aan geïnteresseerde zal met studenten en mensen uit het bedrijfsleven.

Rob van Kempen, inmiddels werkzaam voor Brabant Water mocht namens de Kivi vakgroep Werktuigbouwkunde Zuid op 19 september 2018 optreden als gastheer. Hij had zijn oud-collega die inmiddels werkzaam is voor Avans Hogeschool bereid gevonden de locatie ter beschikking te stellen. De samenwerking zorgde bovendien voor een gemêleerd gezelschap in de zaal. Ongeveer tien studenten (Wtb en Mechantronica) en tien Kivi-deelnemers, zowel uit de praktijk als van collega-opleiders die meer over het onderwerp ‘De pomp. Kloppend hart van uw installatie’ wilden weten.

 

Kloppend hart

Hollander begon met wat basisbegrippen over pompselectie, werkpunt en vooral een veel gehanteerde marge die elk tussenstation tot de daadwerkelijke koop inbouwt. “Zaak is eerst goed te vragen waar ze de pomp voor gebruiken en of hij continu draait of in deellast. En realiseer je dat de meeste klanten bovenal gaan voor betrouwbaarheid en daarna pas energieverbruik een invalshoek is.”

Al snel kwam ook naar voren dat de pompleverancier aan tafel zit met de koper die zich minder druk maakt over de kosten na de ingebruikname. Voor TCO (Total Cost of Ownership) moet de gebruiker eigenlijk met zijn vuist op tafel slaan om te zorgen dat hij een rendabele pomp krijgt. “Dat betekent dat hij vrijwel altijd in het optimale gebied draait en dat een toerenregeling alleen wordt gebruikt als het echt nodig is.”

 

Energiezuinig

KSB heeft duurzaamheid hoog in het vaandel dus ook energiegebruik bij de klant is een belangrijk onderwerp. Vandaar dat het bedrijf heeft gekozen voor reluctante synchroonmotoren op de pompen. Alles wordt uitgebreid getest voordat het wordt uitgeleverd.

Maar dan nog blijkt fine tuning de crux maar bovendien een actie die snel wordt overgeslagen. Bert Hollanders advies: “Denk aan uitlijnen, het lijkt zo logisch maar toch constateren wij toch regelmatig dat het niet is uitgevoerd. En voor het elektrotechnische gedeelte: let op draairichting, parameters, werkgebied en test alarm en storingsmeldingen. Ook al loop je uit de planning, dit is iets wat je volstrekt niet mag overslaan.”

 

Systeemanalyse

KSB voert ook systeemanalyses uit. Van een simpele check tot aan het complexere dataloggen met een System Efficiency Service. Daaruit blijkt al snel wanneer er sprake is van overdimensionering, veranderde omstandigheden of echte bad actors. Het eerste dient om betrouwbaarheid te creëren maar kan zomaar resulteren in een sneller kapot draaiende pomp. Immers onder het optimum draaien is niet optimaal voor de pomp. Een bad actor kan zich manifesteren in terugvallend medium waardoor bellen en dus lucht ontstaan. Ook geen goede combinatie voor een pomp.

Hij eindigde met: “Een pomp die energetisch goed draait is gewoon betrouwbaar.”

Uit de commentaren bleek dat Kivi met deze presentatie in een behoefte voorzag. ‘We hebben veel geleerd.’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.