Nieuws

De industrie in cijfers

De industrie in cijfers

Van de acht grootste bedrijfsklassen binnen de industrie groeide de productie van de rubber- en kunststofindustrie met 7,5 procent het sterkst. Ook de productie van de transportmiddelenindustrie, de metaalproductenindustrie en de chemie groeide. Het producentenvertrouwen industrie nam in april 2019 toe. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Industrie

De ondernemers tonen zich positiever over de verwachte bedrijvigheid en de voorraden. De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie lag in maart 1,0 procent lager dan in maart 2018. Een maand eerder produceerde de industrie nagenoeg evenveel als een jaar eerder.

In maart groeide de productie van de rubber- en kunststofindustrie het sterkst.

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie lagen in maart 2,5 procent hoger dan in maart 2018, meldt het CBS. Ook de prijsstijging groeide vergeleken met een maand ervoor. Toen waren de industrieproducten 2,1 procent duurder dan een jaar eerder.

Duitsland

Het vertrouwen van de Duitse industriële producenten (Ifo-index) daalde tot het laagste niveau in ruim zes jaar. De producenten tonen zich minder positief over de huidige bedrijvigheid en negatiever over de verwachte bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie kromp in maart met ruim twee procent in vergelijking met een jaar eerder.

Olie

In maart 2019 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie ruim 59 euro. Dat is bijna tien procent meer dan een jaar eerder. In februari 2019 lag de prijs voor een vat ruwe olie bijna 57 euro, ruim zeven procent hoger dan in februari 2018.

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in maart bijna 12 procent duurder dan in maart 2018. In februari lagen de prijzen van aardolieproducten bijna 7 procent hoger dan een jaar eerder.

Chemie

Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie lagen in maart 0,6 procent lager dan een jaar eerder. In februari betrof de prijsdaling 1,5 procent.

In de meeste andere bedrijfstakken van de industrie lagen de prijzen in maart 2019 hoger dan een jaar eerder. Vergeleken met februari stegen de afzetprijzen van de industrie in maart met 0,7 procent. De prijzen op de binnenlandse markt namen met 0,5 procent toe en die op de buitenlandse markt met 0,8 procent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.