Nieuws
De digital twin van een drinkwater productiebedrijf

Envaqua verzorgt op de Aqua Nederland Digitaal op 2 juli 2020 een TechTalk Simulatie en Modellering. Daarin gaat het om het managen van drinkwater-assets ten behoeve van energie-efficiëntie. Louis Brussee van Vitens en Christian Beuzel van Powerspex Instrumentation vertellen dan over hun samenwerking. Die resulteerde in een digital twin van een productiebedrijf met legio mogelijkheden.

Drinkwaterproductiebedrijf

Louis Brussee, Specialist Energie bij Vitens blijft graag in control. “Energie-efficiëntie staat bij ons eigenlijk onder kwaliteit. Onze taak ligt bij betrouwbaar drinkwater maken. Maar we willen de productielocaties, de distributiesystemen en netwerken wel controleren. Dat betekent meten en weten wat je doet. Hoe efficiënt je het doet en dus ook hoeveel energie je verbruikt voor het maken en distribueren van drinkwater.”

Christian Beuzel vult aan: “Wij losten inmiddels simulatieproblemen met enkele pompen op en die wetenschap bood kansen om ook andere scenario’s te simuleren. Waaronder besparingen op energie door pompen effectiever in te zetten. Zo kwamen we met Vitens in contact en besloten we gezamenlijk een tool te ontwikkelen. Dat geeft Vitens meer inzicht in de pompinstallaties en maakt hen meer in control.”

Energy & Performance Scan

Christian legt uit dat hun Powerbrix Energy & Performance Scan inzicht geeft in de bedrijfsvoering en de toepassing van pompinstallaties. Specifiek het werkgebied en de aansturing. “De gebruiker kan ook zien wat er gebeurt met het leidingstelsel als hij een pomp bijschakelt.”

Door het tot in detail nabootsen van de werking van het productiebedrijf kun je huidig gedrag verklaren en toekomstig gedrag voorspellen. Louis: “Als we de simulatie op locatie vergelijken met de installatie zien we een gedetailleerde overeenkomst. Met de combinatie van pompcurves en efficiencycurves met een afnameprofiel van bijvoorbeeld een jaar kunnen we de optimale pompstrategie bepalen. Hert voordeel bij pompinstallaties met meerdere en verschillende pompen is het grootst.”

Legio mogelijkheden

Door de parameters aan te passen, kun je verschillende scenario’s simuleren. En dat past bij de visie van Louis hoe je dit zou moeten aanpakken. Uiteindelijk trekken hij en Christian nu al een aantal jaren op. Louis: “Samen kwamen we steeds dieper in de stof en blijken de mogelijkheden legio. En bij een ander productiebedrijf ontdekten we dat we van de vijf opgestelde pompen, mits goed ingeregeld we er maar drie hoeven te gebruiken. We krijgen inzicht van het aantal draaiuren en starts over een jaar tijd. En dat in combinatie met het energieverbruik per pomp maar ook van het totaal. Met deze data kun je keuzes maken voor energieverbruik en onderhoudsplanning. Tegelijk bouwen we samen kennis op over de pompinstallaties”

Digitale twin

Inmiddels werkt Powerspex al samen met diverse partijen. Christian: “De Twence en Grolsch in Twente gaan samenwerken om warmte van Twence toe te passen in het proces van Grolsch. Zij gebruiken de Energy & performance Scan om de pompstrategie en softwarebesturing te bepalen. Voor nu maar ook om in de toekomst in te kunnen spelen op veranderingen.”

Vitens maakt grote stappen om data te ontsluiten om van bron tot tap in control te zijn.

De Energy & Performance Scan maakt het mogelijk de data uit het systeem te vertalen naar het effectief inzetten van middelen. Dit leidt tot concrete energiereductie en optimalisatie. Het geeft inzicht en kweekt bewustzijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.