Nieuws
Damen Shipyards’ nieuwe baggerserie en seminar in Thailand

De zogenoemde Cutter Suction Dredger (CSD)-range kreeg een heel nieuw jasje. Sinds 2004 leverde Damen Shipyards wereldwijd 250 van dit soort baggerkotters. De nieuwe kotterserie kreeg state-of-the-art technologie voor verbeterde prestaties en duurzaamheid. Daarnaast organiseerde het Nederlandse bedrijf een baggerseminar in Thailand.

Baggerserie

Op basis van klantervaring gebruikte het Damen-team nieuwe elementen en componenten. Zo stijgt de productie die de baggerpompen leveren en kunnen ze over een grotere afstand afleveren. De compacte CSD blijft mobiel verplaatsbaar en het bereik verandert dankzij de gemaximaliseerde lengte niet.

Er zitten wel extra’s op die de operationale kosten verminderen zonder op prestatie in te boeten. Zo werken ze met uitzondering van het grootste exemplaar (met hulpmotor) met een hoofdmotor. Een aparte generator ondersteunt werking zonder de hoofdmotor. Dat zorgt er ook voor dat sensors, instrumentatie en automatisering altijd hun werk kunnen blijven doen.

De gebruiker kan kiezen uit een aantal extra standaardopties daar Damen de basis altijd allemaal hetzelfde uitvoert.

Duurzaamheid

De gebruiker kan kiezen voor de EU stage V plug-and-play. En het ontwerp van alle modellen gebeurde met volledige elektrificatie in het achterhoofd. Ook verminderde de fabrikant het gebruik van hydraulische olie. Triton verzamelt alle data voor monitoring zodat ze op afstand, zelfs aan wal de prestaties kunnen optimaliseren en onderhoud kunnen uitvoeren.

De serie bestaat uit drie kleine modellen, de CSD300, CSD400 en CSD450. De twee middelste heten CSD500 en CSD600 en de grootste noemde Damen de monohull CSD700.

De fabrikant voltooide inmiddels de bouw van de CSD600. De andere glijden de komende twee jaar van de werf.

Baggerseminar in Thailand

Op 1 september 2022 organiseerde de Nederlandse fabrikant het eerste baggerseminar in Thailand. In aanwezigheid van de Nederlandse ambassadeur en 75 deelnemers belichtten diverse sprekers de samenwerking tussen beide landen in de watersector.

Damen Shipyards’ nieuwe baggerserie en seminar in Thailand

Natuurlijk vormde daarbij klimaatadaptatie en duurzaamheid belangrijke onderwerpen.

Dr. Chakaphon Sin, vertegenwoordiger van de Thaise watersector behaalde onlangs zijn PhD Omgevingswetenschappen aan de WUR. Hij deelde de actuele ervaring rondom water van de Royal Irrigation Department (RID). Nederlander Rene Sens, MSc. in natuurkunde ging dieper in op duurzaamheid in watermanagement. Bastin Kubbe, MSc. in Industrial Engineering, presenteerde verschillende oplossingen om sediment te verwijderen.

Rabien Bahadoer, MSc. Damen’s Regionale Sales Director Asia Pacific: “Vanuit onze leiderspositie in de Thaise baggermarkt willen we met dit seminar de relatie met alle stakeholders intensiferen. Tegelijkertijd verheugt het ons bijzonder dat alle belangrijke waterdepartementen van Thailand dit seminar bijwonen.

Mr Bahadoer: “Door goed naar elkaar te luisteren en de lokale uitdagingen en vereisten in kaart te brengen, geloof ik dat de Nederlandse watersector significant kan bijdragen aan verdere versterking van onze relatie.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.