Nieuws

Cryogene media uitdaging voor pompen en kleppen

Cryogene toepassingen

Voorjaar 2021 brengen we een e-book met pompprincipes uit. Daarvoor bekijk ik artikelen in oude PompNL-jaargangen waarin we een speciale toepassingen belichten. Een specialty, en met name door alternatieve media betreft cryogene toepassingen. Voor pompen zowel als kleppen een behoorlijke uitdaging.

Cryogene toepassingen met kleppen

Zo spraken we in PompNL nr. 3 van 2018 René Speckmaier, productmanager bij Goetze KG Armaturen in Ludwigsburg. Zij constateerden een toename van cryogene kleppen met de stijgende consumptie van technische gassen.

Stoffen als zuurstof, stikstof, argon, xenon en krypton vinden meer en meer hun weg naar processen in de food en de farma. Ze leveren heel wat voordelen bij processen met luchtscheiding op lage temperatuur, en dan wel tot – 200 oC.

Voor opslag van cryogeen vloeibaar gas levert Goetze kleppen die tot 40 bar kunnen. Voor koolzuurgas ligt dat op 80 bar en voor LNG gaan ze nog hoger. Evident dat dat heel wat veiligheids-back-up-garanties vraagt.

Uitdaging voor pompen

Eerder dit jaar sprak ik iemand die werkt met opslagcontainers. Als je daar cryogene media in- en uitpompt, moet je heel goed weten wat je doet. Een uitdaging dus om een container gevuld met LNG leeg te pompen in Zuid-Amerika. Hoewel dat misschien weer andere uitdagingen oplevert, lijken alternatieven de enige weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.