Nieuws
Colruyt wast zelf klapkratten voor groenten en fruit

Colruyt Laagste Prijzen installeerde recent een gloednieuwe krattenwasinstallatie die elk uur 17.000 kratten voor groenten en fruit wast. De zelf in samenwerking met Euro Pool System (EPS) ontwikkelde installatie zorgt voor een kortere transportketen: kostenbesparend, efficiënt, zuinig met water en bijgevolg beter voor het milieu.

Volgend jaar neemt het bedrijf een eigen waterzuiveringsinstallatie in gebruik waar de nieuwe krattenwas ook gebruik van zal maken.

Klapkratten

De inklapbare, groene kratten nemen al vier keer minder plek in op de terugweg en de krattenwas vormt een extra schakel in de duurzame keten. Het bedrijf beschikt in totaal over acht miljoen klapkratten. Om deze nieuwe kratten zelf te kunnen blijven wassen, investeerde Colruyt Laagste Prijzen in een nieuwe krattenwasinstallatie in het retourcentrum. Elk uur komen er 17.000 gewassen kratten weer klaar voor gebruik. Dus krijgt de leveranciers in het geïntegreerde EPS-depot gewassen kratten aangeboden. Martine Pauwels, directeur Supply Chain Colruyt Laagste Prijzen legt uit: “We halen daardoor een schakel uit de keten. Want zo elimineren we twee transporten: van en naar de poolhouder. Wanneer er een leverancier groenten of fruit levert, dan geven we meteen schone, lege kratten mee – klaar voor gebruik. Het uitsparen van deze twee ritten is een mooie winst op vlak van milieu en efficiëntie.”

Op maat  

De op maat gemaakte machine stemt overeen met de behoeften van de retailer. Frederic Gansemans van EPS: “Wij kijken tevreden terug op de totstandkoming van de wasserijcentrale. Daarbij konden we dankzij onze langdurige samenwerking met Colruyt hen ondersteunen met onze expertise over het wasproces.”

De nieuwe krattenwas neemt minder opslagruimte in. En de verhoogde efficiëntie zorgt voor lagere kosten. Daarnaast maakt de nieuwe machine gebruik van een centrifugesysteem om de kratten te drogen. Energiezuiniger dan warmteblazers. De automatisatie maakt dat kan volstaan met minder werkkrachten, nog maar negen mensen per shift. Martine Pauwels verduidelijkt: “Iedereen houdt zijn of haar job maar we leiden de medewerkers van de nieuwe machine op. Er zullen takenpakketten verschuiven en sommige collega’s krijgen een nieuwe werkpost. We zorgen zo voor meer polyvalentie op de werkvloer.”

Waterzuivering

Om elk uur de 17.000 kratten te wassen, verbruikt de machine 12.000 liter water. Daarvan wordt zoveel mogelijk hergebruikt. Bovendien zuivert Colruyt binnenkort al het water met een eigen waterzuiveringsinstallatie. En die installatie zal meteen ook het water van de volledige site en twee omringende sites zuiveren. De installatie komt ten laatste begin 2022 jaar in gebruik.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.