Nieuws
Climeworks ontvangt Busch award

Vacuümspecialist Busch reikte zijn vacuüm-award in 2022 uit aan Climeworks. Die valt dit jaar in de prijzen vanwege zijn geavanceerde gebruik van vacuümtechnologie. Het bedrijf verwijdert koolstofdioxide uit de atmosfeer met de Direct Air Capture-technologie. 

Climeworks

Met de prijs bekroont de vacuümspecialist elk jaar mensen of bedrijven die vacuümtechnologie gebruiken met innovatieve ideeën die het welzijn van mens en milieu dienen.

Met zijn Climeworks-technologie filtert de winnaar CO2 direct uit de lucht. CO₂-collectoren binden koolstofdioxide selectief in een tweetrapsproces. Eerst wordt de lucht met een ventilator in de collector gezogen. Het kooldioxide zet zich af op het oppervlak van een selectief filtermateriaal dat zich in de collectoren bevindt. Als het filtermateriaal vol zit met koolstofdioxide sluit de collector en gaat de temperatuur van 80 naar 100 °C. Dat bevrijdt het zuivere koolstofdioxide dat vervolgens wordt opgevangen. De gefilterde CO₂ wordt afgezogen met Mink klauwenvacuümpompen.

Door het vervolgens te mengen met water kan het ondergronds worden toegevoerd aan basaltgesteente. Binnen enkele jaren mineraliseert de CO2 zichzelf. Het verdwijnt dus permanent en veilig uit de atmosfeer en transformeert ondergronds weer in gesteente. 

Het bedrijf gebruikt uitsluitend restwarmte voor een duurzaam proces. De modulaire collectoren lenen zich door koppeling voor systemen in dievrse formaten.

Managing Director en oprichter van Climeworks Jan Wurzbacher ontving de award op het hoofdkantoor van Busch Vacuum Solutions in Maulburg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.