Nieuws

Circulair gebruik van smeermiddelen

Circulair gebruik van smeermiddelen

Met de aankoop van het bedrijf Recond Oil twee jaar geleden haalde SKF de mogelijkheid van circulaire smeerolie in huis. Tijdens een Inno-break van KIC MPI vertelde Pascal Verhoie, zelf al vele jaren werkzaam in de smeermidelen hoe dat circulaire werkt.

Smeermiddelen

Ruim de helft van de 40 miljoen ton wereldwijd gebruikte smeerolie gebruikt de industrie als motorolie. Verhoie: “De top3 ziet er als volgt uit: tandwielkasten, mtaalbewerking en hydraulische olie.”

Slechts een klein gedeelte wordt hergebruikt het grootste gedeelte gaat naar de verbrandingsoven en dat moet anders kunenn vindten ze bij SKF. Het grote probleem ligt bij de vervuilingsgraad.

Circulair gebruik

Dus pakte ze een pilot op met een staaldraadfabrikant. Die moest zijn hydraulische olie elke twaalf weken geheel vervangen. Verhoie: “Afhankelijk van de werkcondities en de omgeving bevat het dan roet, bacteriën en water. Dat kun je monitoren aan de hand vand e parameters oxidatie, additieven en contaminatie. Hoe meer je moet toevoegen om de olie goed zijn werk te laten doen, hoe vervuilder die is. Dus lieten wij onze DST technologie (Double Separation Technology) erop los. Deze dubbele scheidingstechnologie werkt met een chemische en een mechanische stap. Een ingebrachte booste trekt verontreinigingen aan. In een soort druppel worden ze dan op zwaarte gescheiden met een centrifuge. Dat gebeurt op nanoniveau. De chemische bewerking is nodig om de metaaldeeltjes die aan de additieven kleven los te weken.”

Resultaten

Inmiddels behaalde Recond Oil met DST bij de klant een oliewisselingvermindering van 30. Daarnaast verhoogde het de productiecapaciteit met 25 procent. De grootte van het systeem hangt af van de capaciteit, die nu 800 liter-8000 liter/dag bedraagt. Een batch kan dan 600- zes miljoen liter mee.

Oxidatie is exponentieel en onomkeerbaar, aldus Verhoie. “Dus dat wegnemen draagt al direct bij aan de duurzaamheid. Met het mechanisch verwijderen van de deeltjes kunnen we bovendien dieper gaan in reinigingsgraad.”

In ontwikkeling is nu een zogenaamde shoebox, een compacte, robuuste mobiele uitvoering die in de toekomst zelfs op een vrachtwagenlager of in een windmolen zou moeten passen.

Uiteindelijk beoogt Recond Oil naast levensduurverlenging en verhoging van de kwaliteit van het eindproduct ook een positie als ‘Oil as a service’. Oftewel, u koopt geen olie maar u betaalt slechts voor het gebruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.