Nieuws
Chemport Innovation Centre in Noord-Nederland van start
IJzebrand Rijzebol (Province of Groningen), Harm Botter (ExxFire), Johan Visser (initiator Chemport Innovation Center), Cas König (Groningen Seaports)

Chemport Europe heet het groene chemie-ecosysteem in Noord-Nederland. Dat bestaat uit twee geïntegreerde chemieclusters in Delfzijl en Emmen, een groot kenniscluster rond de universiteiten in Groningen en recyclingexpertise rondom Heerenveen. Op 23 november 2022 vond de officiële opening plaats van het Chemport Innovation Center (CIC) met als eerste deelnemer ExxFire.

Groene chemie versnellen

Met het streven naar koploperschap in 2030 op het gebied van groene chemie in Europa brengt Chemport Europe bedrijven, kennisinstellingen en overheden samen.

De lokale beschikbaarheid van groene grondstoffen en bioraffinagecapaciteiten (suiker), directe aansluiting op offshore wind voor duurzame energie en geïntegreerde chemische productieclusters helpen daarbij. Ook de nabijheid van de haven, de R&D-mogelijkheden vanuit kennisinstellingen en overheidssubsidie ontsluiten snellere vergroening van de chemie.

Chemport Innovation Center

In het Chemport Innovation Center kunnen partijen samen verder werken aan innovaties die de lab- en pilotfase ontgroeiden. De provincie Groningen ondersteunt het CIC omdat het gelooft in de functie ervan, aldus gedelegeerde Rijzebol bij de opening.

Zoals ExxFire dat een methode ontwikkelde voor brandbeveiliging met niet-gecomprimeerd gas. Na het laboratorium van de Zernike Campus gaat het bedrijf de ontwikkeling nu groter aanpakken met een hal en een kantoor bij het CIC.

Cas König, CEO van Groningen Seaports. “We moeten vergroenen en we zoeken naar initiatieven om dat te bewerkstelligen. ExxFire’s ideeën over vergroenen zijn helder. De wereld gebruikt nog steeds hoge druk gassen uit de kassen om vuur te blussen waar water niet kan. Hun methode met groene stikstof in een Cool Gas Generator vormt een duurzaam alternatief.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.