Nieuws

CBS-cijfers tonen exportpessimisme

CBS-cijfers tonen exportpessimisme

De meeste ondernemers tonen zich pessimistisch over de exportvooruitzichten. Voor het vierde kwartaal op rij zelfs. Ondernemers binnen de industrie zien het wat minder somber in dan de voorgaande kwartalen.

CBS

Het pessimisme over de export bij groothandelaren en ondernemers binnen de dienstensector ligt op hetzelfde niveau als eind 2020. Het tweede kwartaal van 2020, toen corona zich ontwikkelde tot wereldwijde pandemie, spande overigens de kroon. Dit blijkt uit de derde publicatie van het CBS over de exportindicator.

Exportindicator

De exportindicator peilt aan het begin van het lopende kwartaal de stemming onder bedrijven met minimaal vijf werkende personen (niet alleen exporteurs). Ze reageren op de buitenlandse omzet, concurrentiepositie, orderpositie en verwachte orderontvangsten. Hiermee geeft de indicator de richting aan waarin ondernemers verwachten dat de export van goederen en diensten zich zal ontwikkelen. De cijfers voor de exportindicator over het eerste kwartaal van 2021 dateren van begin januari.

Industrie

De onderliggende deelindicatoren bieden een genuanceerder beeld. Zo tonen de industriële ondernemers zich voor het eerst in een jaar tijd weer positief over de buitenlandse omzet. Ze verwachten ook meer buitenlandse orderontvangsten. Hoewel minder negatief dan voorgaand kwartaal overheerst somberheid. CBS noemt -12,5 voor de buitenlandse orderpositie wel een negatieve uitzondering. De laatste drie kwartalen van 2020 waren de onderliggende deelindicatoren nog zonder uitzondering negatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.