Nieuws

CBS: Biogasproductie door Rwzi’s piekt

CBS: Biogasproductie door Rwzi’s piekt

Rioolwaterzuiveringsinstallaties (Rwzi’s) produceerden in 2019 bijna 125 miljoen kubieke meter biogas. Dat ligt 7,5 procent boven het jaar ervoor en betekent een recordproductie. Met dit biogas produceerden ze 181 miljoen kWh aan elektriciteit. Dat betekent 4,5 procent meer dan een jaar eerder en ongeveer evenveel als het jaarverbruik van 66 duizend huishoudens. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het CBS.

Rwzi’s

In 2019 kwam ongeveer 17 procent van de totale biogasproductie in Nederland uit Rwzi’s. Twee derde diende voor opwekking van elektriciteit (181 miljoen kWh) en warmte (1 369 terajoule) door verbranding in gasmotoren. In totaal kwam 22,5 procent van alle in 2019 uit biogas geproduceerde hernieuwbare elektriciteit, van biogas uit Rwzi’s.
Verder ging twaalf procent van het biogas naar derden, bijvoorbeeld naastgelegen bedrijven. Daarnaast zetten ze vijf procent om in groen gas, een verdubbeling ten opzichte van 2018. Het groen gas wordt veelal extern afgeleverd, onder andere aan het aardgasnet.


Biogasproductie

Het biogas komt vrij bij de vergisting van zuiveringsslib dat als restproduct ontstaat bij de Rwzi. Het transport en de zuivering van rioolwater vereist veel elektriciteit. In 2019 bedroeg dat 802 miljoen kWh en 1,5 procent meer dan een jaar eerder. 28 procent van het totale elektriciteitsgebruik (222,5 miljoen kWh) wekten de Rwzi’s zelf op in warmtekrachtinstallaties, voornamelijk (81 procent) met biogas, de rest door inzet van aardgas.
De eigen productie uit zon en wind op de terreinen van de Rwzi’s maakte drie procent uit van het totale elektriciteitsgebruik. Dit was in 2019 met 22 miljoen kWh wel bijna vier keer zoveel als een jaar eerder.

Het grootste deel (45 procent) van de elektriciteit gebruiken ze om het afvalwater te beluchten. 14 procent van de elektriciteit dient voor het transport (verpompen) van het afvalwater, zes procent voor de verwerking van zuiveringsslib en 35 procent voor de overige processen op de Rwzi en voor bedrijfsgebouwen.

Piek

Eind 2019 beheerden de in totaal 21 waterschappen 317 installaties. Zes minder dan een jaar eerder. In totaal zuiverden ze dat jaar 1,9 miljard kubieke meter afvalwater. Dat lag 7,5 procent boven het totaal van het droge 2018. Gemiddeld viel er in Nederland in 2019 bijna 30 procent meer neerslag waardoor de Rwzi’s meer hemelwater afvoerden.
De installaties verwijderen 98 procent van de biologisch afbreekbare verontreinigingen die voorkomen in bijvoorbeeld menselijke uitwerpselen en urine in huishoudelijk afvalwater. Een andere belangrijke maat voor de effectiviteit van rioolwaterzuivering is de mate waarin de meststoffen stikstof en fosfor worden verwijderd. In 2019 werd 85 procent van de fosforverbindingen en 87 procent van de stikstofverbindingen uit het afvalwater verwijderd, evenveel als in 2018.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.