Nieuws
Capwat over luchtinjectie, een afroomopstelling, trillingen en leidingdatabeheer

Eindelijk na drie jaar ook weer een fysieke bijeenkomst van Capwat. Jurgen Nous van Waterschap Dommel vertelde hoe zij hun betonrotproblemen oplosten. Bas de Nijs van Waternet kwam hun afroomopstelling toelichten. Raymond Meynen van Pentair Nijhuis zette hun oplossing bij een trillingsituatie uiteen. En Sweco gaf een kijkje in de toekomst als je als organisatie je leidingdata op orde hebt.

Waterschap Dommel

Op de Capwat-bijeenkomst van Deltares op 16 maart 2022 op AquaNederland in Gorinchem allereerst een presentatie van Jurgen Nous van Waterschap de Dommel. Hij vertelde over hun proeven met Luchtinjectie in persleidingen om aantasting te voorkomen. En hoewel het zoals Femke Verhaart aankondigde waarschijnlijk de haren van het luisterende gezelschap te bergen richtte, klonk Nous positief.

Luchtinjectie

Het waterschap werd al langer geconfronteerd met aantasting van het beton in haar installaties en probeerde al diverse oplossingen zonder succes. Uit onderzoek bleek dat aantasting vooral optreedt bij de overgang van persleiding naar vrijvervalrioolleiding. Reduceren en deduceren resulteerde in het idee van luchtinjectie. Na het maken van een situatieschets en online H2S-metingen op twee locaties, startte op drie plaatsen een proef met luchtinblaas in de persleiding.

Uiteindelijk bevestigden de online metingen het positieve resultaat. Er ontstonden geen problemen meer. Luchtinblaas kan achterwege blijven bij buitentemperaturen lager dan 15 oC maar bij RWA blijft Dommel voor de zekerheid wel lucht inblazen. Voor dit waterschap een eenvoudig toepasbare en vrijwel 1:1 inpasbare die weinig onderhoud behoeft. Overigens bij duikers die nu al problemen opleveren geen aanrader.

Waternet

Nijs vertelde al eerder over de Amsterdamse problemen maar kwam nu met een andere oplossing die zij uitprobeerden. De stadsgroei en het feit dat er steeds meer vuil naar grote eindgemalen komt, levert problemen op. Waternet voorzag veel toevoerende, kleine gemalen al van Xylem Concertor-pompen en overweegt daarnaast Hydrostal Prerostal (prerotatie)pompen. De Pentair-Nijhuis Excentric vuilresistente waaiers op de boostergemalen voorkomen in ieder geval de noodzaak tot scheppen in de voorliggende gemalen. Maar de biogasinstallatie vaart wel bij een hoger vetgehalte. Vandaar de proef met de afroominstallatie.

Capwat over luchtinjectie, een afroomopstelling, trillingen en leidingdatabeheer

Afroomopstelling

Die op de Kwakel kreeg vijf jaar geleden de primeur. En die draait sinds 2017 probleemloos. Waternet beschikt over vijf gemalen die dezelfde positie kunnen krijgen.

En de oplossing bleek zo simpel. Door van een van de drie pompen de zuigmond om te draaien en twee keer per dag een afroomcyclus te doen, behoren drijflagen en pompstoringen tot het verleden. Nu gaat het bedrijf verdere ervaring opdoen met de gemalen aan de Laarderhoogtweg & Diemen R3.

Trillingen

Raymond Meynen van Pentair Nijhuis verzorgde de derde presentatie over het oplossen van een trillingsprobleem dat waterschap Noorderzijlvest aan hen voorlegde. Na een renovatie van het uit 1928 stammende gemaal Damsterdiep in de stadskern van Groningen traden extreme trillingen op, zowel binnen als buiten het gemaal. Er ontstond schade aan gebouw met een gescheurde persleiding en een gescheurde terugslagklep als gevolg. Los nog van het vele onderhoud aan de pompen en de overlast voor de buurt. Na het plaatsen van sensoren concludeerden partijen dat de problemen zich voordeden bij 650[rpm], met trillingsfrequenties op een keer en twee keer toerental. Door de pompselectie te bepalen op een bedrijfstoerental<600[rpm] verdween het probleem. Het advies luidt dan ook: Pas trillingmonitoring toe op (grotere) gemalen.

Capwat over luchtinjectie, een afroomopstelling, trillingen en leidingdatabeheer

Data volwassenheid

Menno Jasperse en Nino de Maat gingen in op de verschillende niveaus van databeheer in een Waterschapsorganisatie. Met een betrouwbare en gestandaardiseerde dataverzameling (GWSW, DAMO-AWK) kan de gebruiker bestaande softwaresystemen zoals GeoWeb en Wanda aan elkaar koppelen. Omdat hij/zij dan altijd via hetzelfde userinterface werkt, roept hij/zij van daaruit diverse hydraulisch georiënteerde rekentools aan. Bij een datagedreven organisatie kan men slim gebruik maken van deze tools voor analyse en besluitvorming. Denk aan prestatie-indicatoren op overzichtelijke dashboards.

Capwat over luchtinjectie, een afroomopstelling, trillingen en leidingdatabeheer

Vervolg

Ook interesse in de onderwerpen rondom afvalwatertransport? Deltares organiseert op 9 juni 2022 nog een webinar. Onderwerpen die daar aan bod komen: Lekdetectie met behulp van elektrodes ontrafeld; Inzicht in faalmechanismes van kunststofleidingen en Onderzoek naar de restlevensduur van betonnen leidingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.