Nieuws
Brusselse Neptunusfontein pompt weer na 50 jaar defect te zijn

De Neptunusfontein in Laken blinkt en spuit opnieuw water zoals in haar begindagen. De bijzondere fontein stond sinds 1965 stil maar na een grondige renovatie van het Brussels gewest werkt hij opnieuw.

Neptunusfontein

Minister van Openbare Werken Pascal Smet (SP.A) en Brussels schepen van Stedenbouw en Openbare Ruimte Ans Persoons (SP.A) stelden de fontein half april 2019 opnieuw in werking. Neptunus, de god van de wateren die regeert over de grote stromen van de toen gekende continenten, staat centraal op het monument. De fontein is een exacte kopie van de Neptunusfontein in Bologna uit 1563. In 1905 installeerden monteurs de fontein op verzoek van Leopold II. Sinds 1937 was het waterbevoorradingssysteem buiten werking en nadien raakten de brons- en marmerelementen steeds meer in verval.

Restauratie na defect

In 2016 gaf het gewest de opdracht om de fontein te restaureren. Het aannemersbedrijf Denys en Kunstgieterij De Clercq Ginsberg herstelden het monument volledig. Vier pompen voorzien de fontein nu van 25.000 liter regenwater.

Brussel

“Water en fonteinen zijn erg belangrijk in een stad. Daarom is dit een cadeau voor Brussel en de toeristen nu de zomer er aankomt en ze ervan kunnen genieten in de schaduw van de Japanse toren”, zegt minister Smet.

Schepen Persoons vult aan: “Wij zijn heel erg blij met het cadeau want Laken heeft een heel boeiend en historisch erfgoed. De hele buurt is tevreden dat de Neptunusfontein nu in haar glorie hersteld is.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.