Nieuws
Bosch Tech Compass 2023 signaleert cruciale rol technologie

Vier op de vijf Nederlandse respondenten beschouwt duurzaamheid als een economische succesfactor. En tweederde van de Nederlandse respondenten gelooft dat technologische vooruitgang de wereld een betere plek kan maken. Zo luiden twee conclusies in het Bosch Tech Compass 2023 waarvoor 4000 mensen van 18 jaar en ouder online reageerden.

Bosch Tech Compass 2023 signaleert cruciale rol technologie

Bosch Tech Compass 2023

Bosch hield een representatief onderzoek in negen landen wereldwijd voor zijn Tech Compass. Wereldwijd zitten de respondenten grotendeels op een lijn wat betreft het economisch potentieel van duurzame oplossingen en producten. 82 procent vindt dat hoe meer een bedrijf zich inzet voor duurzame technologieën, hoe economisch succesvoller het in de toekomst zal zijn. Deze mening komt het meest voor in Brazilië en India (elk 87 procent) en het minst in de Verenigde Staten (73 procent). In Nederland vindt 85 procent van de respondenten duurzame technologieën een noodzakelijke vereiste voor elk bedrijf. Meer dan de helft van de ondervraagden (58 procent) wereldwijd vindt dat slechts een minderheid van de bedrijven zich momenteel echt inzet voor duurzaamheid. In Nederland deelt 65 procent van de respondenten die mening.

In totaal 62 procent van de respondenten ziet heil in het promoten van zonne-energie. Terwijl 44 procent wil dat de inspanningen zich juist moeten richten op windenergie. Deze meningen verschillen natuurlijk sterk per land. Daarnaast vindt 44 procent van de respondenten dat waterstof meer gepromoot mag worden.

Technologie

Gevraagd naar de technologie met het grootste potentieel voor stimulatie van duurzaamheid in de toekomst, kiest 71 procent van de Nederlandse respondenten voor waterstof/brandstofcel, gevolgd door biotechnologie (47 procent) en climate engineering (44 procent). Daarnaast antwoordt 45 procent van de Nederlandse respondenten dat naar verwachting waterstof tegen 2030 als reguliere brandstof geldt. 25 procent ziet dat wat later gebeuren, namelijk tussen 2031 en 2040. De Bosch Tech Compass laat zien dat in een door onzekerheden geteisterde wereld het vertrouwen in technologie blijft groeien. Wereldwijd gelooft 75 procent van de ondervraagden dat technologische vooruitgang de wereld een betere plek kan maken. In Nederland ligt dat percentage lager, namelijk 64 procent. Een overgrote meerderheid van de Nederlandse respondenten (87 procent) vindt wel dat technologische vooruitgang zich meer moet richten op maatschappelijke problemen. Denk aan gezondheid, voedselvoorziening en klimaatverandering en minder op individuele noden zoals ecommerce of ruimtetoerisme.

53 procent van hen beoordeelt de inspanningen op dit moment voor de uitbouw van duurzame technologieën voldoende.

Bosch Tech Compass 2023 signaleert cruciale rol technologie

Nederland

In Nederland namen 600 respondenten deel aan het onderzoek naar de houding tegenover technologie en de kennis over het onderwerp. Respondenten in Nederland zijn sterke voorstanders van het promoten van zonne- (62 procent) en windenergie (47 procent).

Nederlanders blijven vasthouden aan de fiets als favoriet vervoermiddel in de toekomst (54 procent), gevolgd door de auto (48 procent). En zo flexibel als de Nederlander is: 68 procent zou zo een vreemde taal in zijn hersenen laten inplanten, indien technisch mogelijk om zo die taal vloeiend te kunnen spreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.