
Op 9 januari 2019 organiseerde de Vereniging CLP haar jaarlijkse bijeenkomst voor het begin van het nieuwe jaar. Cees de Schipper, sectorspecialist van de Rabobank zette de huidige marktcijfers voor de aanwezigen op een rij en probeerde de trends voor de komende jaren te duiden.
Netwerken
De in 2008 opgerichte vereniging Contactgroep Leveranciers Pompen, kortweg CLP maakt zich sterk om in onafhankelijk verenigingsverband het kennisniveau van de leden te bevorderen en een platform te vormen voor onderlinge contacten. Zo’n twee keer per jaar komen de leden bij elkaar om te netwerken. Een gezicht zien en even bijpraten maakt het tussen de bijeenkomsten in makkelijker contact met elkaar te leggen voor samenwerking of overleg.
Op 9 januari 2019 ontving het bestuur de leden en stakeholders allereerst met een glaasje bubbels.
2018 en 2019 in cijfers
Nadat de beste wensen waren uitgewisseld, begon Cees de Schipper zijn presentatie. Het zal u niet verbazen: 2018 was een topjaar. Je hoort bijna niemand klagen. Het zal u ook niet verbazen dat we dat in 2019 vast niet gaan volhouden. Cees haalde er de CBS-cijfers bij waaruit blijkt dat een kleine groep bedrijven voor de meeste omzet zorgt (80/20-regel).
Voor vrijwel alle deelsectoren was de groei op de thuismarkt groter dan in het buitenland. In 2019 blijft de industrie groeien maar duidelijk minder hard. De Rabobank verwacht voor 2019 een groei van 1,6 procent. Bovendien zullen de verschillen tussen bedrijven en deelsectoren binnen de industrie groter worden. Zo zal de hightechindustrie zal naar verwachting bovengemiddeld blijven groeien. Ook de foodbranche blijft het goed doen waar natuurlijk de olie&gasbranche wat klappen te verduren krijgt.
Als belangrijkste redenen voor de verminderde groei ziet Rabobank het dalende producentenvertrouwen in Duitsland, waar onze export tenslotte sterk op leunt. De gevolgen van Brexit en het personeelstekort, vooral de industrie spelen ook mee.
Speerpunten
Machinebouwbedrijven richten zich volgens Rabobank nog onvoldoende op duurzaamheid en circulariteit. Dit terwijl de eindgebruiker steeds vaker duurzame producten verlangt en de overheid steeds strengere duurzaamheidseisen stelt.
Tegelijkertijd bestaan er voldoende mogelijkheden om duurzaam te opereren. Van voorspelbaar onderhoud tot aan het ontwikkelen van energiezuinige machines. In analogie met het CBS verwacht de Rabobank dat bedrijven die aandacht besteden aan duurzaamheid en circulariteit in de toekomst beter zullen presteren. Innoverende bedrijven scoren nou eenmaal hoog. Net als bedrijven met een goed management, aldus De Schipper.
Ook machines-as-a-service zal zijn intrede doen. U kunt er zich nog niets bij voorstellen? De Rabobank probeert er al volop over na te denken. Tenslotte is het lastig dat soort diensten net als leaseprojecten te financieren. ‘Maar er wordt aan gewerkt’, stelde de Schipper de zaal gerust.
De Rabobank is ook nauw betrokken bij het topsectorenbeleid en is ambassadeur van smart industry. Over verschillende thema’s binnen smart industry, zoals 3D-printing en robotica, denkt en werkt de bank mee. Zo sponsort het de RoboValley en DinNL.