
Deze zomer presenteerde World Class Maintenance de eerste resultaten van de onderzoeken naar corrosie onder isolatie. In samenwerking met mensen uit het veld en kennisinstituten probeert het instituut tot een algemene preventiemethode te komen.
Best Practices
Allereerst kwam de projectleider van ‘Voorkoming en detectie van corrosie onder isolatie’ aan het woord. Rob de Heus van DSM nam de deelnemers mee in het lastige aan corrosie onder isolatie. “Het gaat veelal om geïsoleerde systemen. De bovenste laag bestaat uit coating daaronder ligt de isolatie en de uiteindelijke beplating vormt de basis. Corrosie broeit en het onzichtbare maakt het lastig te lokaliseren. Maar de vervolgschade kan enorm zijn. Dat vraagt bovendien om een verschillende aanpak.”
Met het project willen de deelnemers industriële best practices opstellen. Daarmee hopen ze corrosie onder isolatie beter te kunnen vaststellen en voorspellen. Doordat allerlei mensen uit het veld meedenken, vallen bestaande methode die niet voldoen al snel af.
En zoals Maarten Robers van Dekra zei: “We bekijken voor- en nadelen van methode zoals het niet-destructief onderzoek (NDO). Maar letten ook op toepasbaarheid en beheersbaarheid.”
Corrosie onder isolatie
Een regiegroep formuleerde de drie speerpunten: non destructive testing (NDT), Coating en Risk Based CUI beslismodellen. Asset owners en experts uit verschillende vakgebieden werkten in drie werkgroepen naar praktische en toepasbare oplossingen toe. Uitgaande van bestaande kennis en methoden die de industrie nu gebruikt.
De eerste werkgroep inventariseerde de bestaande NDT-technieken om de conditie van het basismateriaal van buitenaf betrouwbaar te beoordelen.
De tweede groep onderzocht de huidige coatings(methoden). Ze bekeken randvoorwaarden en standtijd. De werkgroep inventariseerde ook welke klassen van restlevensduur de asset owners wensen.
De derde werkgroep ging uit van de methode van prioriteren zoals die van risk based inspections.
Resultaten
De drie werkgroepen leveren drie soorten resultaten op:
- Een praktisch bruikbaar en economisch verantwoord selectie-instrument om NDT-technieken te kunnen selecteren die zonder verwijderen van de isolatiebeplating voldoende betrouwbaar de degradatie van het basismateriaal kunnen vaststellen.
- Een praktisch bruikbare richtlijn die coatingsysteem, binnen welke randvoorwaarden, voldoende bandbreedte voor bescherming biedt en welke standtijden tegen welke kosten die bescherming bieden.
- Een praktisch bruikbaar beslismodel om het meest kosteneffectieve scenario vast te stellen waarmee CUI binnen de gestelde risicoband wordt gerealiseerd.
Is hier wel eens aan zink-nikkel gedacht als onderlaag/deel vd oplossing?
Is hierbij wel eens gedacht aan het toepassen van zink-nikkel als onderlaag / deel van de oplossing?
Wij van mechempro hebben diverse epoxy en silloxaan coatings die voor dit probleem uitermate geschikt zijn.
Van 160 C tot 500 C hebben wij isolatie systemen die na voorbehandeling eenvoudig zijn op te brengen
De best practise betreft in deze fase algemeen toegepaste methoden, daarbij is dus bijv. gekeken naar de ervaringen met TSA.
Innovatie met nieuwe methoden is vanzelfsprekend interessant en om die reden is daar aandacht voor in het vervolg van dit project, voor de periode 2020+.