Nieuws
Bemas-prijzen voor Techniekteams 2022 in Wallonië en Vlaanderen

Bemas reikte begin juni 2022 prijzen uit aan de beste techniekteams. In Wallonië won Chaudfontaine de juryprijs en Galler de publieksprijs. In Vlaanderen koos de jury Pfizer tot Technisch Team van het Jaar. De stem van het publiek ging naar DP World. BEMAS reikt de prijzen uit om technologische innovaties en het menselijke aspect in de industrie in de kijker te zetten.

Wallonië

Voor de prijs voor het Technisch Team van het Jaar in Wallonië streden drie finalisten Chaudfontaine, Equans en Galler. De eerste won uiteindelijk en Galler kreeg de meeste stemmen van het publiek.

Na de zware overstromingen in de zomer van 2021 kon Chaudfontaine de productie snel weer op gang brengen. Daaraan lagen volgens de jury een degelijke planning en de optimistische, gemotiveerde werknemers aan ten grondslag. In slechts vijf weken startten zij de twee belangrijkste productielijnen weer op. Daarbij de veiligheid en de kwaliteit niet uit het oog verliezend.

Bij Galler verdween destijds 3600 m² onder water. Hun technische dienst toonde veerkracht en bracht de productie tijdelijk naar de site van Eeklo. De inzet van Galler voor de doelstellingen van duurzame ontwikkeling, het algemene thema van het Forum Maintenance, noemt de jury bijzonder opmerkelijk.

Binnen EQUANS werkten verschillende afdelingen samen aan een AI-project om voorspellende onderhoudsoplossingen te optimaliseren. Een belangrijke stap naar predictive maintenance.

Bemas-prijzen voor Techniekteams 2022 in Wallonië en Vlaanderen
De prijsuitreiking in Wallonië. Waar Chaudfontaine won en de publieksprijs naar Galler ging.

Vlaanderen

In Vlaanderen ging de prijs voor Technisch Team van het Jaar 2022 naar Pfizer. DP World won de publieksprijs.

Tijdens een bijeenkomst voor maintenance en asset management kregen 180 mensen een rondleiding door het stadion van de Ghelamco Arena. Daar hoorden ze over het melden van storingen (Fixform), de HVAC-installaties (EQUANS) en het onderhoud van de grasmatten (Bras Fijnaart). Vervolgens zetten de zes finalisten van het Technisch Team van 2022 hun technisch team in de kijker. BASF, Borealis, Chevron Phillips Chemical, DP World, Pfizer en Port of Antwerp namen het op tegen elkaar.

‘s Avonds vertelde Kris Perquy, de mental coach van de Belgische voetbalbond over hoe een technisch team te motiveren. Zo konden de aanwezigen out-of-the-box inspiratie opdoen uit het topvoetbal. Als laatste volgde de prijsuitreiking. Pfizer mag zich Technisch Team van het Jaar 2022 noemen. Het publiek koos DP World.

Pfizer

Pfizer kon bij de productie van het coronavaccin snel omschakelen dankzij de technische dienst. Het project kreeg de flitsende naam ‘Project Lightspeed’. Naast een snelle omschakeling kregen ze in België al snel het predicaat de meest betrouwbare leverancier van coronavaccins. 

Ook de jury toonde zich enthousiast over het complete verhaal van Pfizer en koos het bedrijf als winnaar. Uit het juryrapport: “Deze case toont echt aan hoe belangrijk de technische dienst is om manufacturing in België te houden. De technische dienst in Puurs beschikt over een heel goede staat van dienst, en dat vormt naast een betrouwbaar netwerk van toeleveranciers ook een van de redenen waarom de productie hier plaatsvond. Bovendien zien we bij Pfizer een duidelijke verwevenheid tussen engineering, productie en maintenance. In deze case zagen we geïmplementeerde TPM op de vloer, in de praktijk. Als je daarbij bedenkt dat ze de hele ommezwaai in drie maanden realiseerden, zien we niet alleen technisch maar ook een organisatorisch huzarenstukje. Bij deze willen we het team van Pfizer ook bedanken om hun leven een periode on hold te zetten om onze levens te helpen redden.” 

Bemas-prijzen voor Techniekteams 2022 in Wallonië en Vlaanderen
Technisch Team van het Jaar 2022 in Vlaanderen werd Pfizer. Hier ging de publieksprijs naar DP World.

Arbeidsongeval trigger

Bij DP World vormde een arbeidsongeval enkele jaren geleden de trigger om de afdelingorganisatie tegen het licht te houden. In recordtijd schakelden ze midden in de coronacrisis om van een reactive modus naar een proactieve onderhoudsorganisatie.

DP World bracht volgens de jury een authentiek en eerlijk verhaal. “Wat DP World meemaakte, vormt een van de allermoeilijkste zaken”, aldus de jury. “We zagen een geweldige ommekeer in slechts drie jaar tijd. Veel bedrijven herkennen het verhaal: je zit in een reactieve modus en je probeert verder te geraken. Aan een negatieve trigger gaven ze een positieve, technische draai. Ze zetten in op de techniekers zelf en niet puur op HSE-management-niveau. Na vier jaar bestaat hun technische dienst nog steeds uit dezelfde mensen. Ze kunnen dezelfde mensen op een andere manier laten werken. Petje af dus. De publieksprijs hebben ze dus meer dan verdiend.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.