Nieuws
Belgische zaak dodelijke ontploffing bij Total

De raadkamer in Antwerpen boog zich 28 mei 2020 over de zaak van de ontploffing bij de Total-raffinaderij in november 2013. Daarbij kwamen twee arbeiders om het leven.

De arbeidsauditeur vraagt de doorverwijzing naar de correctionele rechtbank van vijf bedrijven, waaronder Total. Volgende maand volgt de beslissing.

Dodelijke ontploffing

German Duran Pacheco (30) en William van Robbroeck (29) werkten voor Team Industrial Services Belgium op 19 november 2013 bij de Total raffinaderij in de Antwerpse haven. Zij moesten daar een herstelling uitvoeren aan een lekdichtingsklem die rond een klep stond. De arbeiders reden zonder begeleiding naar de klep die ze dachten te moeten herstellen. Later bleek het de verkeerde. De klep ontplofte en kostte aan beide mannen het leven. Volgens de FOD Waso, dienst Chemische Risico’s, ontstond de explosie mogelijk door een opeenstapeling van gebeurtenissen. Geen enkele zou op zich voldoende zijn om tot het ongeval te leiden.

Total

Het arbeidsauditoraat klasseerde het dossier aanvankelijk zonder gevolg. Daarop wendden de nabestaanden van de slachtoffers zich tot de onderzoeksrechter die een deskundige aanstelde. Hij oordeelde wel dat er fouten waren gemaakt. Total verzuimde de werkmannen naar de juiste werkplek te begeleiden. Zo begonnen zij aan de verkeerde klep te werken. Hij wees bovendien de fabrikant en de installateur van de klep, de firma die instond voor de kwaliteitscontrole van de klep en de werkgever van de slachtoffers als schuldigen aan. Het arbeidsauditoraat meent dat er op basis van het verslag van de deskundige voldoende aanwijzingen van schuld zijn om de vijf bedrijven naar de rechtbank te verwijzen. De aanklacht luidt inbreuk op de arbeidsveiligheid en onopzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. De raadkamer neemt op 25 juni een beslissing. (BIN, ALG, COR 327, GEL, nl)

Bron: Belga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.