
Na een intensieve opleiding ontvingen de eerste cursisten half december 2020 in het Belgische Bilzen een opleidingscertificaat Rioolrenovatie. De eerste editie van de opleiding ‘Leiding 4’ startte begin 2020.
Belgisch Limburg
De opleiding kwam tot stand door een samenwerking van Vlario, de Limburgse bouwbedrijven, Confederatie Bouw Limburg en de Vdab. De partijen spelen daarmee in op de groeiende vraag naar gespecialiseerd personeel voor het onderhoud van rioleringsnetwerken. “De gespecialiseerde opleiding ‘Leiding 4’ vult een lacune en maakt van Limburg een gespecialiseerd opleidingslabo. Tegelijk biedt deze opleiding extra kansen aan onze Limburgse bedrijven om uit te groeien tot heuse referentiespelers in deze belangrijke niche van de bouwsector en aan de jobcreatie van de Limburgse arbeidsmarkt”, verklaart Tom Vandeput, gedeputeerde van Economie.
Rioolrenovatie
Vanuit ecologisch en maatschappelijk belang stijgt afval- en hemelwaterbeheer op de prioriteitenlijst. Rioolbeheerders leggen gescheiden rioleringsstelsels aan om de werking van de waterzuiveringsstations te optimaliseren en de algemene waterkwaliteit te verbeteren. Maar om er werkelijk op vooruit te kunnen gaan, draait het ook om goed onderhoud van het rioleringsnet.
Gemeentelijke netwerken in België dateren meestal nog uit de vorige eeuw en behoeven vaak dringend een grondige vernieuwing of vervanging. “De vraag van de opdrachtgevers vereist een constant aanbod van minstens 100 gespecialiseerde techniekers”, verklaart Wendy Francken, directeur Vlario.
Gekwalificeerde technici
Met ‘Leiding 4’ beogen de partijen zowel de kwaliteit van de rioolrenovaties te verbeteren als om innovatieve technologieën sneller te implementeren. Vaak gaat het om op BIM-modellen geïnspireerde technieken. Die stellen de renoveerders in staat het bestaande rioolstelsel via 3D-technologie te scannen. Specifiek maatwerk maakt het vervolgens mogelijk om de levensduur van het rioolnetwerk met 50 jaar te verlengen.
Chris Slaets, gedelegeerd bestuurder directeur Confederatie Bouw Limburg: “De bouwsector smeekt om technische arbeidskrachten. De nieuwe opleiding geeft een directe meerwaarde aan de Limburgse bouwbedrijven. De onmiddellijke inzetbaarheid van de verworven kennis borgt de expertise en vergroot de concurrentiekracht van de Limburgse bouwbedrijven. Deze hoogtechnologische opleiding toont ook aan hoe veelzijdig de bouw is.”
Digitalisering
Gedeputeerde van Economie Tom Vandeput: “De bouwsector ontsnapt niet aan de digitaliseringsgolf. Digi-bouw is de toekomst en geeft aan de Limburgse bouwondernemingen nieuwe groeimogelijkheden. De ondersteuning van de sector in digitale toepassingen ligt bij de platformwerking van POM en SALKturbo. Maar deze innovatie kan niet slagen zonder medewerkers met de juiste kennis en vaardigheden. Daarom verlenen wij subsidie aan de opleiding van rioolrenovatietechnicus. Bouwondernemingen vinden zo gekwalificeerd personeel en werkzoekenden krijgen meer kansen op een job in een boeiende sector.”
Werkzoekenden opleiden
De volgende stap in dit project behelst het opleiden van werkzoekenden. Gezien de verschillende instroomkanalen en diversiteit in startcompetenties, krijgt de opleiding een modulaire structuur met diverse toetsingsmomenten.
De Vdab ondersteunt het project omdat het aansluit bij de uitdaging van het levenslang leren voor werknemers. Het brengt infrastructuur in om de gerichte training te organiseren. De Vdab-instructeurs ontwikkelen het opleidingsprogramma samen met ervaren werfleiders uit de bedrijven. Zo zal deze opleidingsmodule bijdragen tot een kwaliteitsverhoging bij de aanleg van rioleringen.
De tweede opleidingscyclus start vanaf februari 2021 en duurt vier tot acht weken (stage inbegrepen), afhankelijk van de specialisatie. Kandidaten kunnen zich vanaf nu aanmelden.