Nieuws
Engie koopt site van Vilvoorde voor nieuwe gascentrale van 870 MW

We brengen ook de Belgen in een lastig pakket met het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen. In Brussel schakelen binnenkort 500.000 Brusselse klanten over naar rijk gas. In het kader van de zogenaamde, tweede conversiegolf (2021).

Nederlandse gaskraan

‘Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt momenteel bevoorraad met arm gas afkomstig uit het noorden van Nederland. De gasexploitatie veroorzaakt er stabiliteitsproblemen (aardbevingen) en de Nederlandse regering heeft besloten om vanaf 2024 geleidelijk aan zijn gasuitvoer te beperken en die helemaal stop te zetten in 2030. Het verschil tussen beide gastypes schuilt in het calorisch vermogen ervan: voor eenzelfde hoeveelheid verbrand gas, genereert arm gas minder warmte dan rijk gas’, aldus een Belgisch communiqué daarover.

België

Belgische consumenten moeten laten verifiëren of hun toestellen die werken op gas (boiler, verwarmingsketel, decoratieve open haard, …) compatibel zijn met rijk gas en anders eventueel laten aanpassen door een bevoegd technicus. Dat gaat om alle aardgasgebruikers in Brussel: residentiële, professionele en gemengde gebruikers. 

De conversie gebeurt op basis van een op federaal niveau bepaalde kalender en onderverdeeld in vier zones die in 2020, 2021, 2022 en 2023 achtereenvolgens omgeschakeld zullen worden naar rijk gas.

Om te weten in welk jaar hun omschakeling plaatsvindt, kunnen de klanten hun adres invoeren in de zoekmotor op de site www.gasverandert.brussels. 

Arm en rijk gas

Naar verwachting zal 98 procent van de toestellen normaal blijven werken met rijk gas, eventueel middels een aanpassing vóór en/of na de omschakeling. De sinds 1978 in België verkochte toestellen zijn aangepast aan de twee types van gas (arm en rijk). 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.