Energie-efficiëntie
Behandeling van industrieel afvalwater in de praktijk

Op 22 mei 2019 organiseerde Skiw in samenwerking met Envaqua het symposium ‘Praktijkcases behandeling industrieel afvalwater’. Kers op de taart vormde de wandeling naar en over het terrein van Industriewater Eerbeek.

Afvalwater

Johan Raap werkt voor Cosun, is lector Bio based Economy aan Avans Hogeschool en bestuurslid van waterschap Aa en Maas. Als dagvoorzitter van het symposium op 22 mei zette hij meteen de gedachten op scherp. “Nog niet zo lang geleden hoorde ik ‘Bedrijven moeten stoppen met zelf zuiveren’ en De industrie trekt te veel water’. Vandaag brengen we daarin wat nuances aan. Want ja het gebruik en de prijs van water liggen heel complex.”

Impactmodel

Thomas ter Laak van KWR en de UvA presenteerde een onder zijn supervisie ontworpen model om de impact van Iazi’s (industriële afvalwaterzuiveringen) te meten. Iazi effluent beïnvloedt slechts 1/3 van ons drinkwater. Hij ziet urgentie voor verder onderzoek zeker omdat niet alle stoffen even duidelijk naar voren komen. Beschikbare kennis van Reach moet bijvoorbeeld beter gebruikt.

België

Luc van Eyck van Epas schetste vervolgens de situatie in België. Hij gaf voorbeelden van een proactieve aanpak om calamiteiten te voorkomen. Van roosters tot aan flotatietechnologie voor olie- en vetverwijdering. In zijn betoog over symptoombestrijding ging het van paardenmiddelen tot aan selectieve chlorering van draadvormers.

Drie praktijkvoorbeelden

Oil Tanking Amsterdam bedacht in samenwerking met Tauw een oplossing voor het duurzaam afvoeren van hemelwater uit hun tankputten. Zo verschenen er in een recordtijd van 20 manden twee luchtstrippers. Die werken 24/7 alle dagen van het jaar naar behoren. De Geplaatste TOC-analyzers zorgen voor meer problemen. Ze zijn niet alleen fragiel maar Oil Tanking zette ook de marges wat strak. Opnieuw opstarten brengt zo vaak een hoop frustratie.  

Door capaciteitsuitbreiding restte Aviko-Rixona niets anders dan de bouw van een nieuwe anaerobe waterzuivering. Een mooi project volgens Henrie van Laarhoven van dat bedrijf. Overigens vergt de nieuwe installatie in de praktijk nog wel wat finetuning.

Op de Awzi op Schiphol plaatste Evides een Demon-tank. De oplossing van de kinderziektes daar lagen in het doseren van uitgegist slib en het verhogen van ijzerdosering in het actief slib, aldus Marthe de Graaff van exploitant Evides. Nu nog de legionella te lijf.

Industriewater Eerbeek

Walter Hulshof voert al 15 jaar de directie van Industriewater Eerbeek, een gezamenlijk project van de drie Eerbeeks papierfabrieken: Mayr-Melnhof; Neenah Coldenhove en DS Smith. Zijn inzet voor duurzaamheid is onnavolgbaar. DS Smith produceert papier dat zich leent voor hergebruik van proceswater. En na diverse (ook mislukte) pogingen lijkt de missie nu geslaagd. De cijfers van Industriewater: Influent: 4,3 miljoen m3/jaar; effluent 3,8 miljoen m3/jaar en retourwater 1,5 miljoen m3/jaar, slibafvoer 12.000 ton/jaar en de biogasopbrengst bedraagt 4,5 miljoen m3/jaar.

Hulshof’ doorzettingsvermogen is daar zeker debet aan. Uiteindelijk brachten vijf melkjerrycans van de supermarkt met vijf super simpele pompjes het eurekamoment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.