Nieuws
Basisscholen Eindhoven en Den Haag winnen TechniekTrofee 2018

Speciaal basisonderwijsschool De Reis van Brandaan uit Eindhoven en basisschool ’t Palet uit Den Haag zijn uitgeroepen tot winnaars van respectievelijk de TechniekTrofee en de Inspiratieprijs 2018.

 Terechte winnaars

Juryvoorzitter en wetenschapsjournalist Diederik Jekel is enthousiast over de twee winnaars. “Beide scholen laten een heel eigen geluid horen. Mooi om te zien hoe ze hun W&T-aanpak aansluiten op hun eigen visie en op hun leerlingen en leerkrachten. Daar komt bij dat ze dit met heel veel trots en enthousiasme uitdragen. Twee zeer terechte winnaars.”

 

De Reis van Brandaan Eindhoven

Op speciaal basisonderwijsschool De Reis van Brandaan in Eindhoven ondersteunt de W&T-coördinator met een ‘talentgroep’ van leerkrachten het complete schoolteam. Hierdoor krijgen alle leerlingen op deze school W&T-onderwijs dat aansluit op hun niveau en interesses. De jury: “Van stoepkrijt maken door de jongste kinderen, via boten laten drijven en coderen in de middenbouw tot bruggen bouwen en filosoferen over de omvang van de ruimte in de bovenbouw. Een voorbeeldige school!”

De jury werd geraakt door de manier waarop de leerlingen van de Reis van Brandaan zich ontwikkelen met behulp van eigentijdse, uitdagende en aansprekende W&T-lessen, in het bijzonder op sociaal-emotioneel gebied.

Lianne Bonte, techniekcoördinator SBO De Reis van Brandaan: “Wij zijn ontzettend trots op wat we de afgelopen drie jaar bereikt hebben en willen met ons idee ook graag andere scholen enthousiasmeren. We zien prachtige effecten: dat leerlingen weer leren durven, dat ze weer nieuwsgierig durven te zijn. Daardoor is het ook niet zo moeilijk om het hele team mee te krijgen, ieder in z’n eigen tempo.”

 

’t Palet Hen Haag 

Basisschool ’t Palet in Den Haag werd uitgeroepen tot de winnaar van het meest inspirerende idee voor Wetenschap & Techniek op de basisschool. Gedurende drie tot zes weken staat daar een thema centraal waarvoor kinderen hun eigen ideeën mogen indienen. Binnen het thema krijgen leerlingen workshops aangeboden waarop ze kunnen intekenen. De jury: “ ’t Palet vergroot hiermee de betrokkenheid van leerlingen bij hun eigen leerproces.”

In de op te zetten open leeromgevingen kunnen leerlingen in workshopvorm een veelheid aan technieken ontdekken: solderen, naaien, programmeren.

Bastiaan Baeten, techniekcoördinator bij ‘t Palet: “We zijn kinderlijk blij met de prijs, maar vinden ook wel dat we hem hebben verdiend. We merken dat we op de goede weg zitten door de muren in de school echt weg te denken en de verbinding te zoeken. Tussen vakdocenten én leerlingen. Daarbij zien we prachtige dingen ontstaan. Leerlingen die helemaal opbloeien en écht aan de slag gaan met iets wat ze graag willen. De olievlek breidt zich steeds verder uit.”

 

TechniekTrofee

De vijfde TechniekTrofee behoort tot een jaarlijks terugkerend initiatief van TechniekTalent.nu en het Ir. W. Maas Geesteranus Fonds. Wetenschap- en techniekonderwijs houdt de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen springlevend en doet een sterk beroep op de vaardigheden waar deze tijd van razendsnelle (technologische) vooruitgang om vraagt. Chris van Bokkum, directeur TechniekTalent.nu: “Het is belangrijk om kinderen al jong kennis te laten maken met W&T waarmee de kans groter is dat zij voor een technische richting kiezen. Techniek op de basisschool helpt leerlingen om op jonge leeftijd hun talenten te ontdekken. Bovendien blijkt dat kinderen vaak razend enthousiast zijn als zij techniek krijgen aangeboden.”

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.