Nieuws

Basiscursus Hydraulica voor Persleidingsystemen

Basiscursus Hydraulica voor Persleidingsystemen

Op 14 februari 2019 organiseert Deltares de basiscursus hydraulica voor persleidingsystemen.

Basiscursus

De cursusonderdelen ‘Dynamisch gedrag’, ‘Pompen en pompenkelders’ en ‘Kleppen’ vragen van de cursist een parate basiskennis van de vloeistofmechanica. In 2019 staat daarom een nieuwe eendaagse cursus op het programma voor cursisten die een van de overige cursussen willen gaan volgen en die van tevoren hun basiskennis willen opfrissen.

Vervuiling pompwaaier

Het accent bij deze cursus ligt op het uitvoeren van capaciteitsberekeningen, rekening houdend met diverse vormen van energieverliezen bij leidingen en componenten. Na vervuiling van de pompwaaier is gasbelophoping in 90 procent van de gevallen de boosdoener voor het capaciteitsverlies. De extra energiekosten die dit kost, lopen in de miljoenen. Een robuust ontwerp van de afvalwaterpersleiding zorgt ervoor dat gasbellen niet meer voorkomen dan wel snel afgevoerd worden. Ontvangstkelder, pomp en persleiding spelen hierbij allemaal een rol waardoor het ontwerpproces er niet eenvoudiger op is geworden.

 Onderwerpen

De volgende onderwerpen komen aan de orde: vloeistofeigenschappen, energievergelijking (Bernoulli), wrijvings- en vertragingsverliezen, pomp- en leidingkarakteristieken, druk versus drukniveaus, stagnatie en transport van lucht/gasbellen en ontwerpcriteria.

Aan de hand van diverse praktijkcases en oefeningen raakt u vertrouwt met de materie. Met name voor de cursus Dynamisch gedrag acht Deltares deze voorkennis heel nuttig.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.