
Om de uitdagingen van de huidige tijd het hoofd te bieden kondigde BASF bij de jaarcijferpresentatie bezuinigingsmaatregelen aan. Naast het schrappen van 2600 banen in niet-productie-afdelingen moet de 158 jaar oude vestiging in Ludwigshafen 50 procent van de kostenbesparing genereren.
Gematigde groei
“De grote onzekerheid die in de loop van 2022 ontstond door de oorlog in Oekraïne, hoge grondstof- en energiekosten in Europa, stijgende prijzen en rentevoeten, inflatie en de ontwikkeling van de coronaviruspandemie zullen in 2023 aanhouden. Al deze factoren beïnvloeden de wereldwijde vraag negatief. We verwachten dan ook een gematigde groei van 1,6 procent voor de wereldeconomie in 2023 (2022: 3,0 procent). Voor de wereldwijde chemieproductie zal dat naar verwachting uitkomen op een groei van 2,0 procent (2022: 2,2 procent)”, aldus topman Martin Brudermüller in een persbericht bij de jaarcijfers.
Emissiearm
De energiekosten stegen in 2022 wereldwijd met 3,2 miljard euro. “Europa vertegenwoordigde 84 procent van deze toename die vooral de site in Ludwigshafen trof. We willen nu Ludwigshafen ontwikkelen tot toonaangevende, emissiearme, chemische productielocatie in Europa”, zei Brudermüller. BASF streeft naar een grotere aanvoer van hernieuwbare energie voor de vestiging in Ludwigshafen. Daarnaast komen er warmtepompen en schonere manieren om stoom op te wekken. Bovendien zullen nieuwe CO2-vrije technologieën, zoals waterelektrolyse voor de productie van waterstof hun intrede doen.
Maatregelen in Ludwigshafen
Het bedrijf gaat Caprolactam, een van de twee ammoniakfabrieken en bijbehorende kunstmestinstallaties sluiten. De capaciteit in het Belgische Antwerpen volstaat voor de toekomstige marktvraag in Europa, aldus het bedrijf.
Ook de productiecapaciteit voor adipinezuur gaat omlaag De installaties voor cyclohexanol en cyclohexanon en natriumcarbonaat sluiten helemaal.
Het onderbenutte TDI-complex sluit ook. De vraag bleef ver achter bij de verwachtingen en het bedrijf gaat klanten bedienen vanuit de VS en Azië.