Nieuws

Baggerschip Estoril naar Mozambique

Baggerschip Estoril naar Mozambique

Op 20 juni 2022 leverde Damen het baggerschip Estoril af bij de nieuwe eigenaar Emodraga. Het schip uitgerust met de DOP-dompelpomp van de fabrikant gaat dienst doen in de Mozambikaanse haven van Beira. Zo kunnen daar ook grote schepen aanmeren.

Baggerschip

Emodraga vroeg om een 15 m lange en 7 meter brede, makkelijk demontabele DOP-dompelpomp. Hij past op een vrachtwagen om hem naar de meest afgelegen locaties te transporteren. Ter plekke vergemakkelijkt het plug-and-play-design en het lichte gewicht het opnieuw installeren.

Mozambique

De baggerinstallatie kan diverse mixconcentraties aan door de waterjetondersteuning op de zuigmond. Dat levert een pompsnelheid op van 800 m3/h. De gelimiteerde zuiging minimaliseert toegangsdrempels in de gehele haven.

“Als tweede grootste haven van Mozambique gonst het in Beira van de bedrijvigheid”, aldus Christopher Huvers, Regional Director Africa bij Damen Shipyards. Hij vervolgt: “Tel daarbij op dat er twee rivieren uitmonden in de haven. De Buzi en de Pungwe. Dat levert behoorlijk wat sediment op dat zich in de haven afzet. Dat betekent continu baggeren voor onderhoud. Op dit moment gelden strikte baggerregels tijdens laagtij. Onze baggerinstallatie garandeert toegang voor de lokale vissersvloot en een vaste diepgang. Maar de Estoril gaat ook dienst doen in diverse rivieren elders in het land.”

Baggerschip Estoril naar Mozambique
De fabrikant verzorgde ook de training van de mensen ter plaatse.

Garanties

Na het testen in Nederland demonteerde de bouwer het baggerschip en transporteerde het naar de haven van Beira. Daar bouwden de engineers het schip in zes dagen weer op. Vervolgens trainden Damen expert-fieldservice-engineers het havenpersoneel in het werken met de installatie. “De nieuwe baggeraar versterkt de lokale baggeractiviteiten en verbetert de bereikbaarheid van de haven van Beira” aldus Huvers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.