Nieuws
ATEX Event 2019 over Atex en samenstellen van equipment

Alweer voor de vierde keer organiseert IAB Ingenieurs op 27 november a.s. het ‘ATEX Event’ in de Reehorst in Ede. Het thema deze keer luidt ‘Atex en samenstellen van equipment’. De nadruk ligt op de praktijk, inhoudelijke informatie en vooral het delen van kennis.

ATEX Event 2019

Atex blijft een thema dat nog steeds de volle aandacht vereist. Niet alleen door de complexiteit van de materie maar er treden ook regelmatig nieuwe mensen toe tot de sectoren waar Atex een rol speelt. Die moeten zich de kennis nog eigen maken. Bovendien ontwikkelen de wet- en regelgeving en normen zich steeds verder en werpen nieuwe ontwikkelingen ook weer nieuwe vraagstukken op.

Samenstellen van equipment

Organisator Andries Brakke: “Evenals met de Machinerichtlijn geldt voor Atex ook dat het aan elkaar knopen van Atex-gecertificeerde onderdelen niet automatisch leidt tot een Atex-proof samenstelling. Integendeel zou ik bijna zeggen. Na een introductie over zone-indeling gaat Michiel Bakker tijdens zijn presentatie dan ook in op een vraag als Wanneer spreken we van een samenstel, installatie of skid en hoe gaan we hiermee om in het kader van Atex? Verder legt hij uit aan welke eisen samenstellen moet voldoen wanneer deze onder de Atex 114 valt. En hoe beoordeel je dan potentiële ontstekingsbronnen?”

Ook de nieuwe IEC TS 60079-46 komt aan bod: deel 46 uit de normserie explosieve atmosferen met als titel ‘Apparatuursamenstellingen’. Dit technische document specificeert de eisen voor onder meer het ontwerp, de constructie, samenbouw, het testen, inspecteren, markeren, documenteren en beoordelen van samenstellingen.

Praktisch en inhoudelijk

Maar hoe complex de regelgeving het thema explosieveiligheid ook maakt, het ATEX Event richt zich altijd op de praktijk. Zo worden tijdens de lezingen regelmatig praktijkvoorbeelden aangehaald of zelfs als hoofdthema behandeld. Hoe meet je bijvoorbeeld de statische elektriciteit die bij mobiele arbeidsmiddelen zoals heftrucks, stapelaars en veegmachines kan optreden? En hoe haal je het maximale uit de app ExTools waarmee de invloed van de procesparameters druk en temperatuur op de explosiekarakteristieken van een stof is te bekijken?

“En natuurlijk besluiten we na het dinerbuffet weer met een explosieve demonstratie”, geeft Andries Brakke aan. “Bij deze ExElect demo kijken we wat vloeistoffen onder druk doen wanneer de temperatuur het kookpunt overschrijdt, hoe een implosie eruit ziet en nog veel meer. Vervolgens is het in de afsluitende fase van het event mogelijk om plenair vragen te stellen waarna de deelnemers tot slot nog kunnen netwerken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.