Nieuws

Arbeidstekort ook op WoTS onderwerp van gesprek

Arbeidstekort ook op WoTS onderwerp van gesprek

Ook op WoTS eind september in Utrecht vormde het arbeidstekort een aandachtspunt. In het seminar dat FHI rond het onderwerp organiseerde, kwamen diverse voorbeelden naar voren. Gemene deler: een persoon binnen het bedrijf dat er zich vol passie op stort.

Seminar arbeidstekort op WoTS

Zoals bij RH Marine waar ze samen een bootje bouwen. Hetzelfde geldt bij KITT Engineering. Ook daar een enthousiasteling die vertelde hoe bij hen de direct inzetbare ROC-leerlingen scoren. Bij instroom vanuit de hogescholen ligt dat wat complexer.

Net als de wisselwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. Als je iets wilt, moet je dat gewoon zeker twee jaar vooraf inschieten omdat zulke ontwikkelingen dat nou eenmaal vergen in het onderwijs. Daarop vroeg iemand van de hogeschool aan de zaal: ‘Welke vaardigheden moeten we de nieuwe generatie meegeven om de problemen die we de afgelopen eeuwen creëerden het hoofd te bieden.’ En die vraag is nou eenmaal niet zo simpel te beoordelen.

Nieuwe generatie

Robert Balmer al 35 jaar bezig met het arbeidsonderwerp voor Bosch Rexroth vertelde over hun Young Rexroth. Uitgangspunten: Explore, Inspire, Excite. Op die manier in de vorm van strategische opdrachten dagen ze de nieuwe generatie uit.

Het onderwijs probeert van zijn kant ook aansluiting met het bedrijfsleven te zoeken. Zoals het Leiden Centre for Applied Bioscience (LCAB). Hier ontmoeten onderzoek, onderwijs en het bedrijfsleven elkaar. Meerdere lectoraten van de faculteit Science en Technology werken binnen een multidisciplinaire omgeving met elkaar samen aan vraagstukken die binnen het werkveld spelen. De doorwerking van onderzoek naar het onderwijs is een belangrijke doelstelling.

Op de Hogeschool van de Amsterdam vliegen ze het ook vanuit meerdere disciplines aan. Hier werken studenten drie jaar lang op een thema. Met 100-150 studenten in een cel rouleren ze maar kunnen ze door een basis complexere vraagstukken aan.

Onder het motto ‘Be an engineer’ promoten ze bovendien met zeven andere Hogescholen het werken in de techniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.